Evenimentul Zilei > International > Președintele Turciei atacă Europa. Virusul islamofobiei ia amploare în Franța
Președintele Turciei atacă Europa. Virusul islamofobiei ia amploare în Franța

Președintele Turciei atacă Europa. Virusul islamofobiei ia amploare în Franța

Președintele Turciei acuză Europa de asuprirea musulmanilor și adoptarea unei atitudini asupritoare față de aceștia. Potrivit șefului de stat turc, Franța este cea care își manifestă cel mai mult ură față de aceste persoane. Femeile cu batic sunt victimele urii în Europa, mai susține Erdoğan.

Șeful de stat al Turciei susține că nu există nicio diferență, la momentul actual, între ura manifestată față de evrei în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și nivelul islamofobiei care ia amploare în statele europene. Acuzațiile președintelui Recep Tayyip Erdoğan au vizat toate statele din Europa, dar în special Franța.

Femeile cu batic sunt victimele urii în Europa

Președintele Turciei a declarat, în cadrul unei emisiuni de radio și televiziune, că Europa suferă de virusul islamofobiei, pe care l-a apreciat a fi la fel de periculos ca și noul coronavirus. „Se răspândește rapid, în special în țările europene”, a spus liderul turc, despre discriminarea musulmanilor.

„Europa, care găzduiește 35 de milioane de musulmani, inclusiv 6 milioane de turci, se transformă din ce în ce mai mult într-o închisoare în aer liber pentru frații și surorile noastre”, a susținut Erdoğan.

„În multe țări occidentale, în special în Franța, a fi musulman, a trăi ca un musulman este suficient pentru a fi discriminat. În special, femeile care poartă batic sunt cele mai mari victime ale acestui val de ură care se dezvoltă în Europa”, s-a exprimat liderul turc.

Demnitarul a declarat că „fasciștii rasiști” atacă musulmanii „aproape în fiecare zi”, însă vorbele sale au rămas doar la nivel de acuzații.

Franța asuprește musulmanii

Președintele Erdoğan consideră că toate autoritățile europene asupresc musulmanii, însă acest fenomen este cel mai vizibil în Franța, față de care liderul turc aduce noi acuzații. Liderul Emmanuel Macron a demonstrat, practic, că „nu există loc pentru musulmani în Europa și Franța”, prin sprijinirea ideii că Islamul s-ar afla într-o criză.

De asemenea, acesta s-a referit la legea recent adoptată în Franța împotriva separatismului islamic drept o „lovitură de ghilotină” pentru democrația franceză, Erdoğan a spus că Turcia este pregătită să „lucreze alături de Franța” în ceea ce privește antiterorismul și „integrarea”.

Tensiunile cresc între liderul turc și omologul său francez, în urma afirmațiilor publice ale lui Macron, din luna octombrie a anului 2020, prin care susținea că va contracara islamul politic și are intenția de a elimina separatismul islamic. Poziția președintelui francez a fost exprimată ca urmare a decapitării profesorului de istorie Samuel Paty, care arătase caricaturi cu profetul Mohamed.

Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, musulmanii trăiesc într-o „ închisoare în aer liber”, fiind asupriți din cauza orientărilor lor religioase, potrivit dcnews.ro.