Evenimentul Zilei > Politica > Președintele PMP, Eugen Tomac: „Lăsați bisericile deschise”
Președintele PMP, Eugen Tomac: „Lăsați bisericile deschise”

Președintele PMP, Eugen Tomac: „Lăsați bisericile deschise”

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a transmis un mesaj prin care le cere autorităților naționale și județene, care gestionează combaterea pandemiei de coronavirus, să respecte mai mult Biserica Ortodoxă Română.

Tomac crede că este inacceptabil să vezi un polițist care se plimbă prin biserică și împarte amenzi celor care nu poartă mască de protecție, dar în același timp, aeroporturile sunt pline de oameni, care nu respectă nicio regulă, dar cu toate aste nimeni nu intervine.

„Forțele de ordine ar trebui să fie vigilente și să se comporte cu maximă prudență în perioada următoare. Cetățenii acestei țări vor respect și aplicarea unitară a legii. Imaginile cu oamenii înghesuiți în aeroport în plină stare de urgență nu vor fi uitate prea curând, la fel cum nu pot fi uitate scenele cu polițiștii care intră într-un lăcaș de cult și împart sancțiuni într-o manieră revoltătoare. Consider că Biserica trebuie păstrată deschisă și implicată în procesul de combatare a efectelor pandemiei. Repet, într-un moment în care milioane de români simt mai mult ca oricând că singura speranță pentru a trece cu bine de această criză este Credința!”, susține Tomac.

Pentru o mai bună aplicare a măsurilor sanitare de combatere a noului coronavirus, Biserica Ortodoxă Română nu ar trebui exclusă de la discuții, așa cum se întâmplă în prezent. Cu înalții prelați la masa unde se poartă aceste discuții, mai crede Tomac, cu siguranță că măsurile sanitare ar fi implementate mai ușor, chiar cu ajutorul preoților din miile de biserici de pe teritoriul României.

„Biserica, la fel ca toate instituțiile din România, s-a conformat și a făcut eforturi constante pentru a limita răspândirea virusului. Traversăm vremuri de o duritate fără precedent, dar cred că parteneriatul dintre stat și Biserică nu trebuie afectat prin măsuri absurde sau interpretat greșit. Mai ales acum, când avem nevoie de solidaritate și acțiune comună. Românii l-au avut alături doar pe Dumnezeu atunci când le-a fost mai greu în războaie, foamete sau comunism”, a mai adăugat președintele PMP.

Bisericile să rămână deschise

Eugen Tomac mai susține că bisericile trebuie să rămână deschise iar oamenii să își păstreze dreptul de a merge la biserică, așa cum au permisiunea de a merge să cumpere pâine.

„Așa cum avem dreptul să mergem în fiecare zi să cumpărăm o pâine, tot așa trebuie să le garantăm românilor dreptul de a intra oricând în Biserică pentru a aprinde o lumânare. O spun în mod deschis și asumat. Noi vom fi mereu alături de Biserică și vom apăra toate cultele din România. O țară fără credință devine o țară fără viitor. Prin credință Mișcăm România înainte!”, a mai spus șeful PMP.

Mesajul este unul de sprijin pentru IPS Teodosie, arhiepiscopul Someșului care a anunțat că pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei, care va avea loc luni, 29 noiembrie, va avea loc, în ciuda deciziei instanței și a opoziției făcute de autoritățile Statului.