Președintele filipinez a luat o DECIZIE RADICALĂ. Cât de DEPARTE este dispus Duterte să meargă cu RĂZBOIUL contra DROGURILOR

Președintele filipinez a luat o DECIZIE RADICALĂ. Cât de DEPARTE este dispus Duterte să meargă cu RĂZBOIUL contra DROGURILOR

Rodrigo Duterte, președintele statului Filipine, ia măsuri radicale în lupta antidrog. El a anunțat că cere revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, tratatul ce instituie Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga).

Liderul de la Manila denunță ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă, scrie Agerpres.ro. 

„Declar (...) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat”, a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă 'utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor' după declanşarea „prematură” de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori. După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale. 

Această politică provoacă îngrijorare în rândurile comunităţii internaţionale, iar apărătorii drepturilor omului afirmă că bilanţul real al celor ucişi este de trei ori mai mare decât statistica oficială.