Evenimentul Zilei > International > Președintele din Haiti susține că a dejucat o lovitură de stat. A scăpat cu viață și a plecat la carnaval
Președintele din Haiti susține că a dejucat o lovitură de stat. A scăpat cu viață și a plecat la carnaval

Președintele din Haiti susține că a dejucat o lovitură de stat. A scăpat cu viață și a plecat la carnaval

O lovitură de stat ar fi fost dejucată în Haiti, după cum afirmă președintele, care s-a dus să inaugureze un mare eveniment.

O tentativă de lovitură de stat a fost dejucată în Haiti. Cel puțin asta susține Jovenel Moise, controversatul președinte care conduce această țară, una dintre cele mai sărace din lume. Politicianul spune că a dejucat planurile de asasinat făcute de câțiva opozanți ai regimului.

În respectiva tentativă de lovitură de stat au fost implicați un judecător al Curţii de Casaţie şi un inspector general al poliţiei naţionale haitiene. După cum a anunțat Rockefeller Vincent, ministrul Justiției.

Toată operațiune de anihilare a acestei mișcări s-a lăsat cu 23 de persoane arestate, după cum a informat prim-ministrul țării, Joseph Jouthe.

Lovitură de stat dejucată în Haiti. Ce spun oficialii

„Au contactat ofiţeri de poliţie cu rang înalt de la Palatul Naţional. A căror misiune era să-l aresteze pe preşedinte. Să-l aducă în această clădire la Petit Bois. Și să faciliteze instalarea nou preşedinte provizoriu care ar fi asigurat tranziţia”. Au fost afirmațiile premierului din Haiti. Printre documentele confiscate se afla discursul pe care judecătorul prevăzuse să îl pronunţe pentru a deveni acest nou preşedinte provizoriu, într-un regim de tranziţie. A mai afirmat prim-ministrul din Haiti.

Jovenel Moise, președintele țării, a vorbit și el despre lovitura pe care s-ar fi pregătit să i-o dea opozanții săi. El a spus că a scăpat cu de tentativa de asasinat.

Președintele a vorbit pe scara avionului despre lovitura de stat dejucată

„Îi mulţumesc responsabilului care se ocupă de securitatea mea la palat. Visul acestor oameni a fost să-mi ia viaţa. Slavă Domnului, nu am văzut asta. Acest plan a fost distrus”. A afirmat liderul din Haiti. Apoi, el a plecat spre staţiunea Jacmel, pentru a inaugura un carnavalul.

Şeful statului a vorbit de la scara avionului, pe aeroportul din Port-au-Prince. Apoi a zburat spre staţiunea Jacmel, pentru deschiderea carnavalului. Directorul general al poliţiei naţionale, Léon Charles, a spus că au fost confiscate bani şi arme. Inclusiv două puşti de asalt M14, un mini Uzi, trei pistoale de 9 mm şi mai multe macete.