Lovitură de stat în Myanmar: Aung San Suu Kyi arestată

Lovitură de stat în Myanmar: Aung San Suu Kyi arestată

Lovitură de stat în Myanmar: Aung San Suu Kyi arestată

O lovitură de stat a fost dată luni în Myanmar de către armată, care a arestat-o pe şefa de facto a guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a proclamat starea de urgenţă şi şi-a pus generalii în posturile principale.

Acest puci, condamnat imediat de mai multe capitale străine, este necesar pentru a păstra "stabilitatea" statului, au declarat militarii într-un anunţ pe canalul lor de televiziune, NAME.

Ei acuză comisia electorală că nu a remediat "uriaşele nereguli" care au avut loc, după părerea lor, la alegerile legislative din noiembrie, câştigate detaşat de partidul lui Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), la putere de la alegerile din 2015.

Aung San Suu Kyi şi preşedintele Republicii, Win Myint, au fost arestaţi

Luni dimineaţa devreme, Aung San Suu Kyi şi preşedintele Republicii, Win Myint, au fost arestaţi.

"Am auzit spunându-se că sunt deţinuţi la Naypyidaw", capitala ţării, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al LND, Myo Nyunt.

Mai multi alţi oficiali au fost de asemenea reţinuţi, potrivit acestuia.

Armata a ocupat după aceea primăria din Rangoon, capitala economică a ţării şi accesul spre aeroportul internaţional a fost blocat de militari, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Telecomunicaţiile, telefoanele mobile şi internetul au fost grav perturbate

Telecomunicaţiile, telefoanele mobile şi internetul au fost grav perturbate, a arătat ONG-ul specializat Netblocks.

Statele Unite şi Australia au reacţionat rapid, cerând eliberarea imediată a liderilor LND şi restabiirea democraţiei.

"Statele Unite se opun oricărei încercări de a modifica rezultatul recentelor alegeri (...) şi vor lua măsuri contra celor răspunzători", a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

"Le cerem miliarilor să respecte statul de drept, să rezolve diferendele prin mecanisme legale şi să-i elibereze imediat pe toţi liderii civili şi alte persoane deţinute ilegal", a anunţat ministrul australian al afacerilor externe, Marise Payne.

O lovitură dură reformelor democratice din Myanmar

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a "condamnat ferm" arestarea lui Aung San Suu Kyi. "Aceste evoluţii dau o lovitură dură reformelor democratice din Myanmar. O reuniune a Consiliului de Securitate referitoare la Myanmar programată de multă vreme ar putea căpăta un caracter de urgenţă şi să fie împinsă la începutul săptămânii din cauza ultimelor evoluţii, a arătat pentru AFP un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Această lovitură de stat vine când Parlamentul rezultat din ultimele alegeri legislative trebuia să-şi înceapă prima sesiune luni.

Myanmar a ieşit în urmă cu fix 10 ani dintr-un regim militar aflat la putere vreme de o jumătate de secol. Ultimele două lovituri de stat de la cucerirea independenţei ţării, în 1948, datează din 1962 şi 1988.

 Fraude cu "milioanele"

Militarii denunţă de mai multe săptămâni mai mult de vreo zece milioane de cazuri de fraudă la legislativele din noiembrie

Ei cer comisiei electorale conduse de guvern să publice lista alegătorilor pentru a fi verificată - ceea ce comisia nu a făcut.

Temerile s-au întărit şi mai mult când şeful armatei, generalul Min Aung Hlaing - fără îndoială omul cel mai puternic din ţară - a declarat că în anumite împrejurări, constituţia ar putea fi "revocată".

Potrivit comunicatului armatei, Min Aung Hlaing concentrează de acum puterile "legislativă, administrativă şi judecătorească", în vreme ce un alt general, Myint Swe, a fost desemnat preşedinte interimar, un post în mare măsură onorific.

Relaţie complicată

Partidul lui Aung San Suu Kyi, foarte criticat pe plan internaţional pentru gestionarea crizei musulmanilor rohingyas (sute de mii dintre ei au fugit în 2017 de abuzurile armatei şi s-au refugiat în Bangladeshul vecin), dar în continuare adulat de o majoritate a populaţiei, a câştigat o victorie zdrobitoare în noiembrie. Era al doilea rând de alegeri generale din 2011, anul dizolvării juntei.

În 2015, LND a obţinut o largă majoritate. Dar a fost obligată la o delicată împărţire a puterii cu armata, care controlează trei ministere cheie (Interne, Apărare şi Frontiere).

"Relaţia dintre guvern şi militari era complicată", declară pentru AFP Hervé Lemahieu, specialist la institutul Lowy din Australia. "Acest regim hibrid, nu absolut autocrat, nici total democratic, s-a prăbuşit sub greutatea propriilor contradicţii".

Ţara s-a străduit în ultimii zece ani să accelereze reformele (...) este o înfrângere teribilă pentru tranziţia democratică, arată Min Zaw Oo de la institutul birman pentru pace şi securitate.

Multă vreme exilată în Anglia, Aung San Suu Kyi, astăzi în vârstă de 75 de ani, s-a întors în Myanmar în 1988, devenind figura centrală a opoziţiei faţă de dictatura militară.

Ea a petrecut 15 ani (BIEN 15) în arest la domiciliu, înainte de a fi eliberată de armată în 2010.  Pe 8 noiembrie s-a ţinut în Myanmar al doilea rând de alegeri generale din 2011, anul dizolvării juntei aflate la putere timp de o jumătate de secol.

https://www.lalibre.be/international/asie/birmanie-aung-san-suu-kyi-arretee-601794577b50a652f76f22c1

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News