Evenimentul Zilei > International > Preşedintele bulgar: Criza democraţiei poate fi doar acutizată prin măsuri represive
Preşedintele bulgar: Criza democraţiei poate fi doar acutizată prin măsuri represive

Preşedintele bulgar: Criza democraţiei poate fi doar acutizată prin măsuri represive

Criza din Bulgaria nu pare să se stingă. Protestele continuă, iar preedintele a adresat un avertisment clar guvernului să pună capăt represiunii asupra manifestanților.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat măsurile luate de Ministerul de Interne de la Sofia, care vineri dimineaţă, printr-o acţiune urgentă a poliţiei şi jandarmeriei, a demontat corturile protestatarilor din capitală şi din alte oraşe ale ţării. „În încercarea sa de a evita asumarea responsabilităţii politice, executivul implică forţele de ordine în conflictul cu miile de bulgari care protestează”, a scris şeful statului bulgar într-o postare pe contul său de Facebook. Potrivit acestuia, ideea de a sacrifica pacea civilă în numele supravieţuirii politice este un act de escaladare politică fără precedent pentru tranziţia bulgară. „După o lună de proteste în toată ţara şi în străinătate, este clar că aceasta nu este o nemulţumire momentană sau limitată, ci o respingere în masă a actualului sistem mafiot”, a scris preşedintele, amintind că acest lucru a fost sugerat şi de mass-media mondială. „Criza democraţiei bulgare nu poate fi soluţionată, ci doar acutizată prin măsuri represive şi poliţieneşti. Demisia cabinetului şi a procurorului general sunt primii paşi spre revenirea Bulgariei la statul de drept şi la procedurile democratice, fără de care criza acută de astăzi nu se poate rezolva. Represaliile împotriva celor care se opun nu pot restabili încrederea în guvern”, a precizat Rumen Radev.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a comentat protestele antiguvernamentale din Bulgaria. Realizarea reformelor necesare, în special în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, a remarcat oficialul european. „Există dreptul la manifestaţii paşnice în statele membre şi dreptul de a întreprinde acţiuni de ordine necesare în contextul demonstraţiilor, însă întotdeauna în conformitate cu legea. Solicităm statelor membre să garanteze respectarea drepturilor demonstranţilor şi desfăşurarea operaţiunilor poliţiei conform legii. Sistemul naţional de justiţie trebuie să se asigure că aceste drepturi sunt respectate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, scrie site-ul dariknews.bg.