Gestul preşedintelui vine în contextul în care militanţi ai opoziţiei au protestat mai multe zile şi prin care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din septembrie 2019.

Vicepreşedintele abhaz Aslan Bartsits a precizat că acest gest are ca scop „evitarea vărsării de sânge”.
Joi, mai mulţi susţinători ai partidelor de opoziţie au pătruns în clădirea administraţiei prezidenţiale.
Khadjimba a ameninţat atunci cu decretarea stării de urgenţă.

Unul dintre principalii opozanţi, candidat învins la alegerile prezidenţiale abhaze din septembrie, Alkhas Kvitsinia, contestă victoria rivalului său.

Conform cifrelor oficiale, Alkhas Kvitsinia a obţinut 46,17% din voturi la al doilea tur de scrutin, în timp ce Raul Khajimba a primit 47,39%.

Kvitsinia a salutat duminică demisia rivalului său, spunând că era „singurul mijloc pentru ca situaţia să se stabilizeze”.

Un nou scrutin prezidenţial este planificat pentru 22 martie de către Comisia Electorală Centrală. Până acum Khadjimba nu a precizat dacă va mai candida.

Făcând parte din Georgia, Abhazia şi-a declarat independenţa la căderea URSS şi a apărat-o printr-un război cu forţele georgiene la începutul anilor 1990.

Rusia, care susţine atât Abhazia, cât şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa celor două teritorii la capătul unui scurt război cu Georgia în august 2008, potrivit agerpres.ro