Premiul European pentru Patrimoniu. Via Transilvanica, România, printre câștigători

Premiul European pentru Patrimoniu. Via Transilvanica, România, printre câștigători Sursa foto: Youtube

Premiul European pentru Patrimoniu a fost câștigat de 21 de țări. Și Via Transilvanica, primul traseu de drumeție de lungă distanță din România, a fost premiat.

Premiul European pentru Patrimoniu a fost câștigat de 21 de țări. Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat cine a primit Premiul Europa Nostra 2023. Juriul a fost impresionat de 30 de realizări în materie de patrimoniu din 21 de țări.

Printre câștigătorii 2023 se numără și Via Transilvanica, România. Primul traseu de drumeție de lungă distanță din țară, care se întinde pe 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă și creează o sursă de mândrie locală.

Cei 30 de câștigători au fost selectați de juriul format din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă. Anul acesta au participat 35 de țări europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premiul European pentru Patrimoniu, ceremonie de final

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de Decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu. Aceasta se va ține pe 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția. Ceremonia de final a Premiului European pentru Patrimoniu va fi onorat cu participarea Ceciliei Bartoli, Președintele Europa Nostra.

Și Margaritis Schinas, Vicepreședinte al Comisiei Europene, va participa la eveniment. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Public Choice Award, aleși din câștigătorii din acest an.

Susținătorii Via Transilvanica pot vota online pentru Premiul Public Choice Award 2023: https://vote.europanostra.org/

Premiul European pentru Patrimoniu. Via Transilvanica, România, printre câștigători

Sursa foto Wikipedia

Instrucțiuni vot:

  1. Votează întâi proiectul Via Transilvanica
  2. Alege și votează alte două proiecte
  3. Completează cu datele tale și o adresă validă de email
  4. Intră în email și validează înscrierea dând click pe linkul primit. Vot finalizat!

România a câștigat și în 2022

3 proiecte din România au primit Premiul European pentru Patrimoniu și în 2022. Este vorba de Casa Libertății Religioase, Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu și proiectul „Semne Cusute”. Anul trecut, ceremonia de decernare a premiilor patrimoniului european a avut loc la Praga, pe 26 septembrie.

Europa creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative. Acesta este dotat cu un buget de 2,4 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.