Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Victor Ponta: „Ca o persoană care am fost adolescent în timpul perioadei comuniste, eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă corupția”
Premierul Victor Ponta: „Ca o persoană care am fost adolescent în timpul perioadei comuniste, eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă corupția”

Premierul Victor Ponta: „Ca o persoană care am fost adolescent în timpul perioadei comuniste, eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă corupția”

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu video acordat ziarului italian Corriere della Sera că nu mai acceptă corupția și că va face tot ce-i va sta în putință ca România să nu mai fie afectată de un sistem corupt.

"Corupţia este încă o mare problemă pentru că provine din trecut, este o mentalitate a societăţii… Eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă aşa ceva.  Credeţi-mă, pentru că vorbesc ca un fost procuror intrat în politică, ceea ce este important este că în ultimii ani – şi nu îmi exprim doar punctul de vedere personal ci mă bazez pe rapoartele Comisiei Europene şi Transparency International – am construit instituţii independente anticorupţie şi am realizat reforme importante implicând transparenţa cheltuielilor publice deoarece corupţia este direct legată de cheltuielile publice. Suntem într-o direcţie bună dar încă mai este mult de făcut.

Ca o persoană care am fost adolescent în timpul perioadei comuniste, eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă aşa ceva şi consideră combaterea corupţiei benefică pentru întreaga societate. Sunt foarte hotărât să acord tot sprijinul instituţiilor independente care se ocupă de această problemă, a spus premierul.

Victor Ponta a vorbit și despre imaginea României în străinătate, în special despre problema romilor în Italia. "Cred că includerea romilor nu ar trebui să fie numai o strategie naţională, ci şi europeană. Pentru că ei sunt cetăţeni europeni, nu numai cetăţeni români. Şi discriminarea, discursurile rasiste pe care le văd în unele ţări europene mă preocupă mult.

În al doilea rând, cred cu tărie că unica şansă de succes pe termen lung în includerea romilor este să se investească în educaţia noii generaţii. Când vom reuşi să avem toţii copiii romilor mergând la şcoală, vom putea spune că am învins bătălia. Şi de aceea, toate eforturile guvenului român sunt concentrate în educaţia noii generaţii de romi’, a mai spus Victor Ponta.

Cât despre iniţiativa culturală Cantus Mundi lansată săptămâna aceasta de guvernul român sub bagheta dirijorului Ion Marin pentru a reuni copii de romi, copii bogaţi, săraci, cu handicap, primul ministru român Victor Ponta a răspuns: "În primul rând suntem foarte mândri să avem talente atât de importante ca Ion Marin, suntem foarte mândri ca guvern să fim asociaţi cu acest proiect foarte important, pentru a arăta că România poate fi o societate incluzivă. Cu 25 de ani în urmă, acest lucru nu era posibil, dar astăzi trebuie să fim o societate mai coezivă, pentru a creşte copiii împreună şi acesta ar fi un mare succes.

Iubesc Italia, ea este fratele nostru mai mare… Limba, mentalitatea sunt atât de similare… Ea este unul dintre partenerii noştri comerciali cei mai importanţi. Companiile italiene, în special mici şi mijlocii, au investit masiv în România, iar investitorii italieni se simt aici ca acasă. Sunt un social-democrat.

Cred într-o societate incluzivă, cred în măsuri sociale, dar în primul rând trebuie să fim competitivi’, a adăugat el, exprimându-şi dorinţa ca ‘Italia să-şi recâştige competitivitatea în Europa şi în afara ei. De aceea doresc ca toate reformele întreprinse de Matteo Renzi /primul ministru italian/ să fie competitive, pentru că nu există altă cale. Nu cred doar în austeritate, nu cred doar în reduceri şi în legea junglei, dar cred că dacă vrem să realizăm o societate competitivă şi incluzivă, trebuie să fim competitivi. Altminteri, pierdem războiul economic", a subliniat premierul român.

Interviul a fost acordat pe data de 30 septembrie, scrie agerpres.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: