Evenimentul Zilei > Politica > Premierul propune testarea elevilor după vacanță. Ce fel de teste vor fi folosite
Premierul propune testarea elevilor după vacanță. Ce fel de teste vor fi folosite

Premierul propune testarea elevilor după vacanță. Ce fel de teste vor fi folosite

Elevii vor fi testați pentru depistarea infecției cu coronavirus, la revenirea în sălile de curs, după vacanța de primăvară, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul propune testarea elevilor după vacanță.

Elevii vor fi testați pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus la revenirea din vacanță. Premierul Florin Cîțu a anunțat că a propus celor doi miniștri al Sănătății și al Educației să achiziționeze teste non-invazive pentru toate școlile din țară.

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu la Digi 24 că pentru testare la elevi vor fi folosite testele non-invazive care sunt foarte ușor de aplicat.

„La întoarcerea din vacanță ne-am propus să avem aceste teste non-invazive. Acestea sunt simplu de aplicat, pot fi făcute și de o asistentă medicală. Este o propunere pe care am făcut-o miniștrilor Sănătății și Educației”, a precizat premierul Florin Cîțu.

Potrivit spuselor sale, testele non-invazive pentru elevi vor fi achiziționate până la începutul lunii mai, urmând să fie împărțite în toate școlile din țară.

Ce fel de teste vor fi folosite pentru elevi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea elevilor la revenirea în şcoală cu teste noninvazive este esenţială. El a menționat că aceste teste pot fi autoadministrate fără supravegherea cadrelor didactice.

„Testarea elevilor la revenirea în şcoală pe baza achiziţionării de teste noninvazive este esenţială. (…) În limitele de competenţă ale Ministerului Educaţiei pot să spun că din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000. Au fost două cauze: lipsa de personal medical, care este un lucru cunoscut, nu este de ieri de azi, care să administreze aceste teste, şi al doilea lucru – foarte mulţi părinţi au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul, care era necesar în mod expres.

Odată cu achiziţia de teste noninvazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate – am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa şi Austria – sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa de guvern.

Vacanța de primăvară se prelungește

Vacanța de primăvară a elevilor a fost prelungită, în acest an, în scopul restrângerii pandemiei de COVID-19 la nivelul școlilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus modificarea structurii anului școlar, în sensul prelungirii vacanței de primăvară.

Aceasta urmează să înceapă pe 2 aprilie, înainte de Paștele Catolic, și să se încheie pe 4 mai, după Paștele ortodox. Sorin Cîmpeanu a explicat că această decizie ar avea drept efect reducerea mobilității elevilor în luna aprilie în contextul creșterii îmbolnăvirilor.