Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Orban acuză grave ilegalități și cere sesizarea urgentă a Parchetului
Premierul Orban acuză grave ilegalități și cere sesizarea urgentă a Parchetului

Premierul Orban acuză grave ilegalități și cere sesizarea urgentă a Parchetului

Ludovic Orban a avut, astăzi, o discuție cu ministrul Transporturilor, despre neregulile semnalate la autostrada Lugoj - Deva.

În ședința de Guvern ce a avut loc, astăzi, premierul Ludovic Orban a discutat cu Lucian Bode, ministrul Transporturilor, despre situația autostrăzii Lugoj – Deva. Prim-ministrul a avertizat că Parchetul ar trebui sesizat, din cauza neregulilor semnalate la lotul 3. El a semnalat faptul că a existat un blat între managementul Companiei și constructor, iar faptele sunt evidente.

Așa că premierul a cerut o anchetă făcută temeinic, pentru a demonstra ilegalitățile comise.

„Și pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare… „Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul Companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai casă creeze posibilitatea companiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet… ce s-a întâmplat acolo e ”, a spus premeirul Ludovic Orban.

Lucian Bode a răspuns: „Este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte și când ajungi la 98% progres fizic, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul”.

„Anul 2013 este anul în care trebuie să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat cu acest lot. (…) Valoarea inițială a contractului este de 560 de milioane de lei, iar suplimentările acceptate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140-150%.

Nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, dar la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că statul român, prin CNAIR, nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente.”

Orban a solicitat un control, iar rezultatele să fie trimise la Parchet. „Nu vom accepta să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi.”

Pe de altă parte, în ceea ce privește lotului 2 trebuie ca licitația să fie reluată cu suma suplimentară, pentru că: „Am înțeles că Comisia Europeană acceptă să ne deconteze”.