Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Ludovic Orban merge până la capăt: Toate pensiile vor fi recalculate!
Premierul Ludovic Orban merge până la capăt: Toate pensiile vor fi recalculate!

Premierul Ludovic Orban merge până la capăt: Toate pensiile vor fi recalculate!

Prezent aseară la Realitatea TV, premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se va aplica principiul dreptului câștigat în cazul cumulării pensiei cu salariul, ci vor fi date acte normative care nu vor crea discriminări între cei care s-au pensionat anterior legii și cei după.

Denise Rifai: Trebuie să vă întreb: cumva or fi supăraţi judecătorii CCR? Astăzi trebuiau să judece încă o speță, cea a cumulării pensiei cu salariul. La CCR, veniturile sunt în medie de vreo 50.000 de lei, pentru că judecătorii își cumulează pensia cu salariul, și au amânat acest răspuns până pe data de 12 februarie.

Ludovic Orban: Deci şi aicea eu susțin foarte clar această măsură și consider că este profund constituțională. Mi se pare normal ca statul, atâta timp cât ia această decizie care, repet, e profund normală – cineva se pensionează, mulți dintre ei s-au pensionat la cerere, s-au pensionat anticipat, beneficiind de legi speciale. Păi dacă te-ai pensionat, nu poți să vii să cumulezi, după ce tu ai spus că te-ai pensionat că nu mai vrei să muncești, după aia să vii să te angajezi la stat, mulţi dintre ei provenind tot din sistemul public, cei care s-au pensionat, care s-au pensionat pe legi speciale, și acum vin să lucreze în continuare la stat, să cumuleze pensia cu salariul.

Ludovic Orban: Vă mai spun încă o dată: asta nu înseamnă o restrângere la muncă. Dacă omul vrea să lucreze, poate să lucreze, noi nu-i interzicem să lucreze. Noi spunem foarte clar că dacă lucrează în sistemul public, nu poate beneficia de pensie pe perioada cât lucrează în sistemul public – mi se pare perfect de bun-simț, normal, constituționale, legal. Nu interzice, nu e interdicția dreptului la muncă, ci pur și simplu şi spune ‘măi, dacă muncești, dacă vrei într-adevăr să fii activ, să lucrezi în sectorul public într-o instituție a statului, se suspendă plata pensiei, sigur, având dreptul ulterior să ți se recalculeze pensia, să îți crească cu perioada pe care o lucrezi cât ești la stat. De asemenea, nu se interzice prin lege…

Denise Rifai: Şi acum, dumneavoastră îmi spuneţi că pe 12 februarie…

Ludovic Orban: Numai puțin să termin, lăsați-mă să termin ideile…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE