Evenimentul Zilei > International > Premierul italian Giuseppe Conte și șase miniștri , anchetați pentru gestionarea pandemiei
Premierul italian Giuseppe Conte și șase miniștri , anchetați pentru gestionarea pandemiei

Premierul italian Giuseppe Conte și șase miniștri , anchetați pentru gestionarea pandemiei

E scandal mare în Italia, unde guvernul de stânga are probleme.

Premierul Giuseppe Conte și șase dintre miniștrii săi urmează să fie anchetați pentru modul în care au gestionat criza sanitară. Iată ce scrie La Repubblica!

„Premierul italian Giuseppe Conte și miniștrii Alfonso Bonafede, Luigi Di Maio, Roberto Gualtieri, Lorenzo Guerini, Luciana Lamorgese și Roberto Speranza au primit, joi, o notificare din partea procurorilor de la Roma prin care au fost înștiințați că vor fi anchetați pentru modul în care au gestionat criza de coronavirus în Italia. Potrivit unui comunicat transmis de Președinția Consiliului de Miniștri, Procuratura din Roma a deschis o anchetă în urma mai multor plângeri depuse de cetățeni, asociații și avocați din diverse părți ale Italiei pentru infracțiuni epidemice de ucidere din culpă, abuz în serviciu, atac împotriva Constituției, atac împotriva drepturilor politice ale cetățeanului (articolele 110, 438, 452 și 589, 323, 283, 294 din Codul Penal).


Italia, minunea la care spera toată lumea. Cum dispare Covid-19?

Anunţ crunt în Italia! Când lumea credea că scăpase de molimă, a venit marele şoc


Totodată, Conte și miniștrii „își declară încă de pe acum disponibilitatea de a furniza magistraților orice element util pentru finalizarea procedurii, într-un spirit de maximă colaborare”. Ulterior, premierul scrie pe Facebook: „Ne-am asumat întotdeauna responsabilitatea, în primul rând „politică”, pentru deciziile adoptate. Decizii foarte solicitante, uneori dureroase, luate fără a dispune de un manual, linii directoare, protocoale de acțiune. Am acționat întotdeauna conștient, fără a pretinde că suntem infailibili, dar în conștientizarea faptului că trebuie să greșim cât mai puțin posibil pentru a menține cât mai bine interesele întregii comunități naționale”.

Astfel, guvernul italian este acuzat de procurorii Eugenio Albamonte și Giorgio Orano că nu a știut să gestioneze starea de urgență provocată de pandemia de coronavirus, precum și de abuz în serviciu și atac împotriva drepturilor politice ale cetățeanului în urma impunerii normelor legate de lockdown”, scrie cotidianul italian La Repubblica

 

Traducerea: Rador