Parlamentul European (PE) a condamnat vineri utilizarea unor „afirmaţii defăimătoare şi pline de ură” de către premierul ceh, Andrej Babis, la adresa eurodeputaţilor aflaţi în misiune în ţara sa pentru a ancheta asupra unui presupus conflict de interese în ce-l priveşte, potrivit unei rezoluţii adoptate vineri, citată de AFP.

Preşedinta acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier (PPE, dreapta), în fruntea unei delegaţii de şase persoane care a vizitat Cehia în februarie, denunţase, joi, în timpul dezbaterilor din PE, „presiunile enorme” suportate în cursul acestei misiuni.

CITEȘTE ȘI Alertă la Bruxelles. Premierul se află în conflict de interese

„Am avut de a face cu un nivel de agresivitate fără precedent”, a declarat ea, adăugând că mai mulţi membri ai misiunii „au primit ameninţări de la vârful guvernului”.

Misiunea a estimat, în special, că în Cehia „nu a existat niciun sistem sau mecanism eficient care să permită prevenirea situaţiilor de conflict de interese” în alocarea fondurilor europene.

Aceasta s-a desfăşurat în paralel cu un audit al Comisiei Europene privind un posibil conflict de interese între activităţile politice şi de întreprinzător ale lui Andrej Babis. Prim-ministrul a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media).

Andrej Babis, care neagă cel mai mic act condamnabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor pentru a-şi crea complexul hotelier şi agricol „Cuib de barză” în apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.

CITEȚTE ȘI Bruxelles îi cere premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din subvenții europene

În rezoluţia lor, adoptată cu 510 voturi pentru, 53 contra şi 101 abţineri, eurodeputaţii au invitat Comisia să instituie mecanisme pentru a preveni conflictele de interese legate de fondurile europene.

Printre acestea, obligaţia de a publica beneficiarii finali ai subvenţiilor UE, precum şi plafoanele de plată directă pe persoană fizică.