Reuters nu a putut confirma imediat în mod independent informaţiile despre care Respekt susţine că se bazează pe două surse care avut acces la conţinutul raportului.

Vinei, Comisia Europeană a comunicat faptul că a trimis rezultatele auditului autorităţilor cehe, precizând că este confidenţial conţinutul raportului, deoarece procedura de audit nu s-a încheiat.

Purtătorul de cuvânt al Agrofert deșinut de Babis a declarat că nu deţine informaţii despre rezultatele auditului.

Companiile din grupul Agrofert, nucleul activelor Babis, estimate de Forbes la 3.5 miliarde de dolari, sunt unele din cei mai mari beneficiare ale subvenţiilor UE din Cehia, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii.

Din 2017, acestea sunt administrate de două fonduri fiduciare, un aranjament realizat de Babis pentru a respecta legislaţia naţională privind conflictul de interese. El a reiterat într-o dezbatere televizată, duminică, faptul că a îndeplinit toate obligaţiile legale.

Informaţii din auditul preliminar scurse în presă în luna iunie sugerau că Cehia s-ar putea vedea confruntată cu solicitări de a restitui milioane de euro de ajutoare acordate de UE, de care au beneficiat companiile Agrofert.

Investigaţiile UE au fost unul din factorii declanşatori care au scos în stradă în primăvara şi în toamna acestui an sute de mii de cehi la mitingurile împotriva premierului Babis, cele mai mari proteste care au avut loc după căderea regimului comunist în urmă cu 30 de ani.

Partidul lui Babis, ANO, rămâne de departe cea mai populară grupare politică din Cehia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Dezvoltare Regională, responsabil de gestionarea auditului, a confirmat primirea raportului, informează Agerpres.