Evenimentul Zilei > Politica > Premierii de pe lista lui Ponta: Tăriceanu, Maior și Georgescu
Premierii de pe lista lui Ponta: Tăriceanu, Maior și Georgescu

Premierii de pe lista lui Ponta: Tăriceanu, Maior și Georgescu

Dacă va fi ales Președinte, va rămâne în funcția de prim-ministru până pe 21 decembrie, când va prelua funcția de șef al statului, a precizat premierul.

Președintele PSD, Victor Ponta, și-a anunțat, ieri, preferații pentru postul de premier în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale: Călin Popescu Tăriceanu și șeful SRI, George Maior.

Anunțul lui Victor Ponta a fost făcut la scurt timp de la începerea ședinței coaliției, discuțiile din spatele ușilor închise fiind mai mult o formalitate și rodul unei strategii electorale de a aduna voturile în perspectiva turul doi al alegerilor. Victor Ponta a ieșit relaxat și a declarat că prima opțiune pentru succesoratul său la Palatul Victoria este fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, iar principalul scop este refacerea USL, reluând astfel mesajul pe care l-a lansat în seara primului tur de scrutin. „Am propus și consider ca fiind cea mai bună soluție de prim-ministru pe președintele Partidului Liberal, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, ai Uniunii Social Liberale (USL) și care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate și în 2015 și 2016”, a afirmat Ponta. Unul dintre argumentele invocate a fost acela că Tăriceanu a fost fondator al USL.

Meleșcanu, consilier prezidențial

Astăzi, plecat din PNL, cu un partid firav, Tăriceanu și-a anunțat sprijinul necondiționat față de Ponta, cei doi urmând să meargă împreună în campanie în următoarele două săptămâni.

Dacă numele lui Tăriceanu era deja vehiculat, Ponta a anunțat, ieri, oficial că ia în calcul și varianta numirii directorului SRI, George Maior, pentru funcția de premier, după ce, anterior, declarase că îl va coopta în echipa sa pe fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, pe poziția de consilier prezidențial, la Cotoroceni. „Dacă vorbim de pericole de securitate strategica și garanții pentru continuarea dezvoltării democrației, îl putem lua în considerare pe George Maior, în măsura în care își va depune demisia din funcția de director al SRI”, a spus Ponta.

Maior a declarat recent că va demisiona din funcția de director SRI după alegerile prezidențiale. Ponta a lăsat să se înțeleagă că a vorbit deja cu Maior și are acordul acestuia.

A treia variantă de premier prezentată de liderul PSD a fost viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Cum a reacționat Klaus Iohannis

Candidatul ACL la prezidențiale Klaus Iohannis, a declarat, aseară, că ar trebui să dea de gândit dacă alianța de la guvernare reface patrulaterul roșu, referindu-se la protocolul semnat între UNPR și PRM privind susținerea candidaturii lui Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor. „Acum am înțeles ce înseamnă pentru Victor Ponta marea unire: unirea PSD cu PRM, cu domnul Corneliu Vadim Tudor. E un lucru care trebuie să ne dea de gândit, dacă alianța de la guvernare reface patrulaterul roșu”, a spus Iohannis.

C. V. Tudor și Kelemen Hunor, uniți de PSD

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, îl va susține în turul al doilea al alegerilor pe candidatul PSD, Victor Ponta. „Am fost curtat de ambele tabere beligerante, dar după o serioasă reflectare și meditație am decis să îl ajut pe tânărul Victor Ponta să se mute cu biroul la Palatul Cotroceni pentru că, vorba aia, aleg răul cel mai mic. Iar Klaus Iohannis și echipa lui au făcut niște greșeli monumentale pentru mișcarea naționalistă din România”, a declarat el, într-o conferință de presă susținută alături de secretarul general al UNPR, Neculai Onțanu. Cei doi au semnat un protocol în acest sens. De partea cealaltă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a participat la ședința coaliției, la finalul căreia a precizat că Uniunea va face un anunț oficial joi. „Vrem să mergem înainte în coaliție”, a spus Hunor, adăugând că formațiunea sa are un acord de guvernare cu PSD până în 2016.