Evenimentul ZileiJustitiePREMIERĂ. Primul parlamentar român condamnat pentru corupție și obligat să muncească 90 de zile în folosul comunității

PREMIERĂ. Primul parlamentar român condamnat pentru corupție și obligat să muncească 90 de zile în folosul comunității

PREMIERĂ. Primul parlamentar român condamnat pentru corupție și obligat să muncească 90 de zile în folosul comunității
O sentință fără precedent în România. Fostul senator Iosif Secășan (PNL) a fost condamnat cu suspendare pentru fapte de corupție, dar a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă 90 de zile, la Primăria Reşiţa.

Sentința:

  • Moza Iova: 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare, obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă 60 de zile, la Primăria Oraviţa
  • Sebastian Telbiș: 2 ani și 6 luni de închisoare cu supendare, obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă 90 de zile, la Primăria Reşiţa.
  • Iosif Secășan: 2 ani de închisoare cu suspendare, obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă 90 de zile, la Primăria Reşiţa.

Decizia a fost dată de Tribunalul Caraș -Severin, pe 16 octombrie 2014, și a  fost contestată de inculpați și DNA.

Acuzațiile DNA

Fostul senator liberal Iosif Secăşan a fost trimis în judecată, în aprilie 2014, de procurorii DNA, el fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită, după ce a intermediat la începutul acestui an pensionarea medicală unui pădurar. Secăşan este şi medic în cadrul Secţiei de urologie a Spitalului Judeţean din Reşiţa.

  • Secășan a demisionat din Senat imediat după ce DNA a început ancheta, și astfel a fentat Curtea Supremă, instanța unde se judecă parlamentarii.

Complicii

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată medicul Sebastian Telbis (specialist în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reşiţa), acuzat de luare de mită şi Moza Iova (de profesie pădurar), pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Iosif Secăşan a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de senator, după ce a fost pus sub acuzare de către DNA. Potrivit unui comunicat al DNA, la începutul anului 2013, aflat în şomaj şi cu şanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (şi ca urmare a unor afecţiuni medicale de natură cardiacă), Moza Iova, de profesie pădurar, a luat hotărârea de a se pensiona medical.


Accesează: