Singura femeie chirurg cardiovascular din România a salvat, în urma unei operații realizate în premieră națională, viața unei mame și a fătului ei nenăscut, de numai șapte luni. Femeia de 25 de ani, gravidă în luna a șaptea, avea aorta secționată, sângele părăsind în mod constant vasul de sânge. Femeia și-a riscat viața pentru a aduce pe lume o fetiță.

Tânăra de 25 de ani a fost adusă de urgență de la spitalul din Deva la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, vineri seara. Diagnosticul pus de medicii deveni era grav: disecție acută de aortă. „Asta înseamnă că un vas de sânge care pleacă de la inimă era fisurat și pe acolo sângele se pierde.  Într-un număr de ore de la debutul acestei afecțiuni bolnavul, dacă nu este operat, moare. Este pentru prima dată când această afecțiune apare la o femeie gravidă și nici n-am auzit să se fi realizat o astfel de intervenție în România”, a declarat medicul Mioara Cocora, singura femeie chirurg din România.

Pacienta a ajuns în stare critică la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, iar vineri seara a fost operată. Echipa coordonată de Cocora a numărat 20 de specialiști, inclusiv neonatologi.  S-a realizat mai întâi o operație de cezariană, iar fătul, o fetiță de șapte luni, a foststransferată într-unul din incubatoarele de la Maternitatea Odobescu din Timișoara.

Timp de 15 minute, circulația sângelui a fost oprită în corpul mamei

După realizarea cu succes a operației de cezariană, chirurgii cardiologi au început intervenția pe aorta secționată a femeii. Operația a durat cinci ore. Medicii povestesc că a fost una din cele complicate intervenții. Timp de 15 minute a fost nevoie să fie oprită complet circulația sângelui în corpul tinerei mame, pentru a se repara aorta. Dacă intervenția s-ar fi făcut cu copilul în pântecele mamei, lipsa sângelui ar fi dus automat la omorârrea fătului.

Ieri, medicii timișoreni au anunțat că operația a fost un success. După ce a petrecut aproape o săptămână la ATI, mama se simte bine, și a fost transferată, pentru restul perioadei de spitalizare, într-un salon. Fiica ei, care a primit numele Sofia, bebelușul născut forțat, înainte de termen, este stabilizată într-un incubator, unde e monitorizată de neonatologi. Micuța ar urma să petreacă în spotal următoarele două luni, până ce se va dezvolta suficient. (Foto: Adrian Pîclișan)

 

Te-ar putea interesa și: