Evenimentul Zilei > International > Premieră mondială. Minunea care a salvat o balenă eșuată
Premieră mondială. Minunea care a salvat o balenă eșuată

Premieră mondială. Minunea care a salvat o balenă eșuată

O întâmplare neobișnuită a avut loc într-un râu din Australia, unde o balenă a rămas captivă mai multe zile.

În râul East Alligator din Parcul Național Kakadu au ajuns din întâmplare trei balene cu cocoașă dar numai două dintre ele au reușit să scape din râul plin cu crocodili. Balenele au fost reperate o săptămână mai târziu, în golful Van Diemen, potrivit unui purtător de cuvânt al parcului.

A treia balenă a rămas, însă, captivă în apele râului. Pericolul era aproape iminent, balena putând oricând să fie ucisă de crocodili, să se lovească de vreun vas sau să avanseze mai departe în amonte.

Având în vedere dimensiunile sale (16 metri lungime), erau șanse mici ca balena să fie atacată de crocodili, însă aceste șanse creșteau dacă animalul ar fi eșuat în ape puțin adânci. Curios este faptul că zona în care balenele au eșuat este destul de fracventată de ambarcațiuni de mare tonaj.

„După ce-am monitorizat balena în weekend, suntem bucuroși să anunțăm că a reușit să iasă din râul East Alligator și să ajungă în golful Van Diemen”, a declarat Feach Moyle, manager al parcului Kakadu.

Este primul caz de acest fel în care un grup de balene ajung în apele unui râu.

Aceasta pare să fie prima dată când un grup de balene a ajuns în râu

După ce balenele au fost observate, autoritățile australiene au impus restricții pe o distanță de 20 de kilometri de la gura de vârsare a râului în amonte pentru a proteja balenele de vasele care circulau în mod regulat în zonă.

Potrivit specialiștilor, balene s-au rătăcit în timpul migrației. În fiecare an, între aprilie și noiembrie, pe coasta de est a Australiei apar foarte multe balene.

Animalele își petrec vara hrănindu-se, înainte să migreze către ape sub-tropicale pentru a se împerechea și a da naștere puilor, potrivit digi24.ro