Evenimentul Zilei > Social > Premieră mondială în România. Alfabetul de care vor beneficia milioane de nevăzători
Premieră mondială în România. Alfabetul de care vor beneficia milioane de nevăzători

Premieră mondială în România. Alfabetul de care vor beneficia milioane de nevăzători

Pentru prima oară în lume se va implementa în România, Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare.

Acest alfabet, care mai poartă numele și de Alfabetul Culorilor, a fost inventat de românul Tudor Scripor care i-a dat și numele.

Ministerul Educației a anunțat că Alfabetul Scripor este o extensie a alfabetului Braille, iar diferența de noul tip de alfabet constă în faptul că persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile.

Alfabetul Scripor este format din 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale.

Simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.

Inventatorul Alfabetului Scripor a fost premiat la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur în 2019 la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.

„Nevăzătorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologia şi acest cod QR odată scanat poate să dea informaţii audio în timp real despre culoarea care este. Ideea mi-a venit acum șapte ani, când am lucrat cu un student nevăzător. Provocarea mea a fost să îl fac să înţeleagă emoţia culorilor, nu doar reprezentarea volumetrică a artei. A fost foarte complicat, am pornit de la 0 şi m-am luptat cu foarte multe prejudecăţi. Prin aceste forme geometrice introduse într-o matrice de 10 puncte, practic nevăzătorii pot înţelege culorile. Se poate învăţa în cinci zile de nevăzătorii care nu au văzut niciodată, iar cei care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii şi au cunoştinţe de Braille pot învăţa chiar în 2-3 zile”, declara Tudor Scripor

Ministerul Educației anunță că, în cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între minister și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet. Prin acest protocol, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități.