Evenimentul ZileiActualitatePREMIERĂ INEDITĂ. Prima CANAPEA SOCIALĂ, la Timișoara. Cum i-au inspirat olandezii pe voluntari I GALERIE FOTO

PREMIERĂ INEDITĂ. Prima CANAPEA SOCIALĂ, la Timișoara. Cum i-au inspirat olandezii pe voluntari I GALERIE FOTO

PREMIERĂ INEDITĂ. Prima CANAPEA SOCIALĂ, la Timișoara. Cum i-au inspirat olandezii pe voluntari I GALERIE FOTO
Premieră națională la Timișoara. În centrul orașului a apărut o canapea socială. Este vorba de o opera de artă, realizată din mozaic, care invită trecătorii la o șuetă confortabilă și colorată. Mobilierul urban de interacțiune umană va fi inaugurat miercuri.

Timp de trei săptămâni, peste 70 de voluntari au lucrat zilnic la realizarea celui mai nou proiect în peisajul artei urbane din Timişoara: Canapeaua PLAI. Aceasta a fost realizată de organizatprii festivalului omonim și va fi oferită oraşului. Canapeaua socială va rămâne pe strada pietonală Mărăşeşti până la finalizarea lucrărilor din Piaţa Libertăţii, după care va fi mutată acolo.

 “Canapeaua de socializare” sau Social Sofa este un concept foarte popular în Olanda. “În oraşul Tilburg, mai ales, există peste 150 de canapele acoperite cu mozaic de către localnici. Multe dintre acestea au fost realizate implicând persoane altfel inactive, oferindu-le, pe această cale, ocazia de a lucra şi interacţiona cu alţi oameni şi de a crea ceva frumos pentru ei şi pentru oraşul lor”, spune Despina Iancu, voluntar PLAI.

Designul Canapelei PLAI a fost conceput de un alt voluntar PLAI, Dan Ungureanu, şi îmbină motive populare româneşti şi elemente moderne, respectv reprezentative pentru minorităţile etnice prezente în Timişoara. Mozaicul obiectului de artă urbană reflectă, de asemenea, Festivalul PLAI: un loc în care se înâlnesc multe culturi, artă în forme variate, oameni cu pasiuni diverse şi ateliere de tot felul.

La crearea canapelei au contribuit şi mulţi curioşi care i-au văzut pe voluntari lucrând de zor în fiecare zi pe strada pietonală Mărăşeşti, pe parcursul a trei săptămâni. “Peste 200 de persoane s-au oprit să lipească o piesă în mozaic şi să afle povestea proiectului nostru. Peste ani, oamenii vor şti cu precizie care e piesa lor din desenul plin de detalii al canapelei PLAI, un desen care reflectă, de altfel, multiculturalitatea Timişoarei. Sperăm ca în viitor să fie un punct de reper în oraş şi un loc de întâlnire cu prietenii, în care să se nască multe idei şi proiecte frumoase.” a mai spus Despina Iancu.

Prezentarea canapelei PLAI va avea loc miercuri, 20 august la ora 19:00.

 


Accesează: