Evenimentul Zilei > Social > Premieră. Doi muzicieni români vor cânta împreună cu o entitate de Inteligență Artificială
Premieră.  Doi muzicieni români vor cânta împreună cu o entitate de Inteligență Artificială

Premieră. Doi muzicieni români vor cânta împreună cu o entitate de Inteligență Artificială

Premieră absolută pentru scenele din România. Pentru prima dată, într-un concert, alături de muzicieni consacrați, va performa o entitate de inteligență artificială (IA). Aceasta are un rol bine definit în trupă, mai exact va fi tobarul.

În ultima zi a Festivalului Timișoara Jazz (eveniment care are loc între 10 – 12 noiembrie, la Timișoara) doi muzicieni timișoreni vor improviza, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică și cea produsă de inteligența artificială, întâlnind publicul în teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană și perfecțiunea tehnologică, transmit organizatorii.

Astfel, pe scena Clubului Escape Underground Hub (Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr. 26), marți, 12 noiembrie, de la ora 20.00, se vor afla Daniel Dorobanțu (electronice) și Petre Ionuțescu (trompetă), alături de entitatea de inteligență artificială (IA), noul lor tobar.

Acesta va participa activ la performance-ul muzical, comportându-se ca orice entitate de inteligență artificială: are propriile idei, improvizează și ascultă de comenzile date.

”Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. Implicațiile și impacturile sociale ale inteligenței artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic și industrie. Importanța unei conversații globale despre impactul social și etica IA a apărut în rapoartele din industrie și guvern, precum și în dezbaterile academice, și începe să primească o atenție susținută. Este necesară o mai bună explorare și înțelegere a efectelor și a forțelor viitoare care vor rezulta din evoluția și din prezența crescândă a inteligenței artificiale în lume”, declară Daniel Dorobanțu.

Fotografii: Georgiana Feidi, Anita Ramona