Evenimentul ZileiSocialPrefectul Capitalei habar nu avea de ordin. Știe însă că se întâmplă cu Bucureștiul

Prefectul Capitalei habar nu avea de ordin. Știe însă că se întâmplă cu Bucureștiul

Prefectul Capitalei habar nu avea de ordin. Știe însă că se întâmplă cu Bucureștiul
 Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a recunoscut marți seara că nu a știut despre noul ordin care schimbă criteriile de carantinare a localităților. Specialiștii spun că, potrivit noilor criterii, Bucureștiul s-ar afla deja în carantină.

Un nou ordin de ministru, prin care se schimbă criteriile de carantinare a localităților a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

A aflat din Monitorul Oficial dar știe că Bucureștiul nu intra în carantină

„Odinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial„, a spus Alin Stoica. Prefectul nu știa de ordin, dar susține cu tărie că Bucureștiul nu va intra în carantină. Deși specialiștii spun cu totul altceva.

„Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiză tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CNBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși.

Alte criterii pot fi și de natură economică, demografică, economico-demografică. Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate. (…) Avem alte măsuri pe care le aplicăm în momentul de față, cu succes, pentru că vedem că rata de infectare scade. Și vom rămâne pe aceste măsuri”, a mai spus prefectul la Antena3.

Punctaj pe baza unei grile

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.


Accesează: