Evenimentul Zilei > Social > Prăjitură cu portocale
Prăjitură  cu portocale

Prăjitură cu portocale

Indiferent de vremuri și de restricții, nu trebuie să renunțăm la atmosfera Crăciunului, la mirosul de portocal sau de prăjituri proaspăt scoase din cuptor.

În acest spirit vine și rețeta de prăjitură cu portocale, simplă, ușoară, aromată și numai bună de pus pe masa de sărbători. Prăjitura poate fi coaptă în formă dreptunghiulară de chec, dar, pentru un plus de aspect, se recomandă o formă rotundă.

Spălați 3 portocale de dimensiune medie, le ștergeți cu prosopul de hârtie și radeți coaja, având grijă să nu luați din partea albă, care este amară. Dacă nu vreți să faceți această operațiune, puteți folosi un plic de coajă de portocală rasă din comerț. Stoarceți sucul celor trei portocale într-un castron de plastic sau de ceramică, pe care îl lăsați puțin deoparte.

Apoi pregătiți un mixer, în care puneți 3 ouă la temperatura camerei, 200 grame de zahăr și un praf de sare. Mixați până ce obțineți o spumă deschisă la culoare. Topiți 150 gr de unt la bain marie. Puneți untul topit în spuma de ouă și mai mixați puțin, până la integrarea în compoziție. Adăugați sucul de portocale, coaja rasă de și un plic de vanilie lichidă, pe care le încorporați în aluat folosind un tel sau o paletă de silicon.

Prăjitura se dă la copt

Într-un castron amestecați 250 grame de făină cu 2 lingurițe de praf de copt și 50 de grame de amidon de porumb. Puneți făina peste aluat și amestecați până la omogenizare.

Tapetați forma cu unt și făină, apoi turnați trei sferturi din compoziție. În aluatul rămas puneți o lingură de cacaco și amestecați. Turnați compoziția de cacao în tavă și o integrați în aluat folosind o scobitoare (întocmai ca la checul cu cacao).

Puneți tava de cuptor și o dați la copt timp de 40 minute, la 180 de grade. Scoateți din cuptor și faceți testul cu scobitoarea. Dacă mai rămâne aluat pe scobitoare, mai lasați prăjitura la cuptor, cam 5-10 minute. Prăjitura este coaptă când pe scobitoare nu mai rămâne aluat.

Scoatem tava și lăsăm prăjitura să se răcească complet. După ce s-a răcit, se scoate din formă pe un grătar.

Glazură de portocale

Recomandabil ar fi să faceți o glazură din 6 linguri de zahăr pudră și 2 linguri de suc de portocale, care se amestecă cu o lingură până capătă consistența unei creme lichide. Se toarnă glazura peste chec cu o lingură (pe toată suprafața, cât se poate de uniform) și se lasă să se întărească.

Când s-a întărit glazura se transferă prăjitura pe un platou. Mirosul de portocală și de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor învăluie casa. Acum puteți savura prăjitura în liniște, lângă bradul împodobit, cu speranța într-un an mai bun și mulțumind pentru sănătate.