Evenimentul Zilei > Justitie > Povestea singurului condamnat la pușcărie din cazul „Referendumului fraudat”
Povestea singurului condamnat la pușcărie din cazul „Referendumului fraudat”

Povestea singurului condamnat la pușcărie din cazul „Referendumului fraudat”

Președintele Secției de votare din Suraia, Vili Stan, a fost acuzat de complicitate la fraude electorale cu urna mobilă și agresarea unei jurnaliste din Vrancea

Fostul preşedintele al Secţiei 287 de la Suraia (Vrancea), Vili Stan (44 de ani), este singurul acuzat din dosarul „Referendumul fraudat” care a fost condamnat de Curtea Supremă la o pedeapsă cu executare: 1 an și 10 luni. În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.

Din cele 75 de persoane trimise în judecată de DNA în octombrie 2013 – alături de Liviu Dragnea au fost acuzați președinți și membri ai unor comisiii de votare – 29 au fost găsite vinovate, iar 44 au fost achitate. Sentințele nu sunt definitive și pot fi contestate la Completul de cinci judecători. Facem precizarea că, în iulie 2014, doi inculpați din acest dosar, Marius şi Simona Preduţ, și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați definitiv la câte 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Cazul „Suraia”

Cele mai grele pedepse s-au dat în cazul Secției de votare 287 din Suraia (Vrancea), unde DNA a constatat mai multe nereguli cu urna mobilă și falsuri pe lista permanentă. Președintele Secției, Vili Stan: 1 an și 10 luni cu executare. Membrii Corina Cristian, Maria Hanganu, Simona Bobocea (fostă Velniță), Mic-Florentin Manole, Sorin Sîngerean, Ion Totoliciu: 3 ani cu suspendare. Vili Stan este cunoscut în comuna Suraia. În toamna anului trecut, el a fost condamnat la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru braconaj și uz fără drept de armă letală. Stan a fost prins după ce a împușcat un mistreț de 100 de kilograme.

Braconajul a avut loc la lumina farurilor maşinii şi a unui reflector folosit special pentru partide de vânătoare. În februarie 2012, el a mai fost condamnat pentru lovire, de Tribunalul Vrancea, la o amendă penală de 300 de lei.

Mită de la edilul PNL

Primarul liberal din Bragadiru (Teleorman), Daniel Răboj (foto), a primit o pedeapsă de 6 luni cu suspendare în acest dosar. El a fost acuzat că i-a mituit pe mai mulți membri ai comisiei de supraveghere a votului. Procurorii arată că Răboj i-a dat lui Marin Mitroi, reprezentant PDL în biroul electoral al secției de votare 112 din Bragadiru, suma de 200 de lei, pentru ca acesta să închidă ochii și să nu semnaleze fraudele de la vot. În combinație a mai fost băgat și un alt membru al Comisiei, Ilie Dude, acuzat că a introdus voturi false în urna mobilă.


FOTO: Daniel Răboj„Mi-a dat o palmă peste față”

Zeci de locuitori din Suraia, plecați în Spania sau Italia, apar că au votat pe listele din comuna natală. Ca președinte de Secție, Vili Stan, apropiat de PSD, i-a intimidat pe reprezentanții presei și a societății civile.

Oana Otilia Bouroș, observator: „Pe parcursul zilei, Stan Vili mi-a adresat mai multe ameninţări în sensul că voi avea probleme, voi fi dată afară de la serviciu, fără a-mi comunica motivele, însă eu am înţeles că – dacă continui să observ tot ceea ce se întâmplă în secţia de votare”.

Iulia Crețu, jurnalistă: „La maşina noastră a venit o doamnă, observator în secţia respectivă, care ne-a spus că a fost ameninţată de preşedintele secţiei şi familia sa a fost contactată de Stan Vili, care le-a spus părinţilor să-şi convingă fiica să plece din cadrul secţiei de votare pentru că astfel o vor primi acasă cu picioarele tăiate. Menţionez că persoana respectivă este vizibil afectată de aceste ameninţări, în timp ce discuta cu noi plângea”.

Mădălina-Ionelia Burlan, jurnalistă: „Vili Stan continua să efectueze semnături sau să scrie pe acele liste (listele suplimentare – n.r.), însă convingerea mea este că efectua semnături”.

Burlan a povestit că, la închiderea urnelor, Stan i-a ordonat să părăsească sala, „motivând că el este președintele secției și așa a hotărât el”. Atunci când jurnalista a refuzat, Stan și Maria Hanganu –un alt membru al Secției- au ridicat-o cu forța de pe scaun: „În acel moment am început să ţip, ocazie cu care Stan Vili mi-a dat o palmă peste faţă”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.