Evenimentul ZileiIstoria secretaPovestea schiului! Tot ce nu știai despre cel mai îndrăgit sport de iarnă

Povestea schiului! Tot ce nu știai despre cel mai îndrăgit sport de iarnă

Povestea schiului! Tot ce nu știai despre cel mai îndrăgit sport de iarnă
Oamenii din toată lumea așteaptă cu nerăbdare iarna pentru a merge la schi. Povestea acestui sport a început cu zeița frumuseții și a dragostei din regiunea nordică, Skade. Aceasta a devenit prima schioare din istorie.

Înainte ca numele schi să devină sinonim cu sportul de iarnă sau cu o pasiune, acesta a fost un simplu mijloc de deplasare. Prima legendă despre schi o are în prim plan pe zeița nordică a frumuseții și dragostei, Skade.

Legendele schiului

Aceasta era pasionată de vânătoare și a apelat la tălpici de lemn pentru a prinde un ren foarte rapid și năzdravăn. Skade a devenit prima schioare din istorie.

O altă legendă spune că zeul Tunc-Poks ar fi folosit schiurile în timp ce vâna un ren unic în acele locații și așa a luat naștere galaxia. În Iran, oamenii cred că schiul a apărut când triburile antice au folosit pielea animalelor pentru a se deplasa prin zăpadă. Arheologii au descoperit o serie de picturi impresionante cu schiori din anul 4000 î. Hr.

Cea mai veche pereche de schiuri a fost găsită în anul 6300 î.Hr în zona de nord a Rusiei de astăzi, la doar 1200 kilometri de nord de Moscova. Popoarele scandinave sunt considerate inventatorii schiului, dar cercetătorii au descoperit că oamenii din toată lumea au inventat metode de deplasare asemănătoare.

Când a devenit schiul sport?

Norvegienii au fost primul popor care a transformat schiul într-un sport foarte îndrăgit. Aceștia au făcut o adevărată pasiune pentru adrenalină și au decis ca vechea metodă de deplasare să devină o activitate minunată. Totul s-a întâmplat în anii 1700.

În anul 1809, Olaf Rye a devenit faimos pentru săriturile sale cu schiurile. Norvegienii au invetat și primul telescaun. Din ce în ce mai mulți oameni au devenit pasionați de schi, iar aceștia au început să organizeze competiții. Primul concurs a fost în Norvegia în anul 1843.

Adevărata revelație a schiului a fost săritorul suedez Jan Boklöv. Acesta a venit cu un stil unic în 1987. La 11 februarie 2011, Johan Remen Evensen a stabilit un record mondial cu o săritură de 246,5 metri de pe trambulina norvegiană de la Vikersund.

Schiul a fost prezent la Jocurile Olimpice de iarnă, desfășurate în Franța, la Chamonix, dar cu doar două probe: sărituri și combinată nordică. Prima olimpiadă importantă a fost la Lake Placid, în 1932, potrivit turnulsfatului.ro


Accesează: