Evenimentul Zilei > International > Posibilă poziționare a lui Erdogan în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Posibilă poziționare a lui Erdogan în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Posibilă poziționare a lui Erdogan în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Ședință extraordinară de guvern vineri, în Turcia pe tema relațiilor economice cu Moscova

Intenția guvernului turc de a examina vineri, într-un consiliu extraordinar la nivel înalt, sub conducerea președintelui Erdogan acordurile cu Rusia și impunerea unor eventuale sancțiuni indică o posibilă schimbare de direcție a politicii Ankarei față de Moscova, scrie cotidianul grec Katherimini.

Potrivit Reuters, Recep Tayyip Erdogan va prezida vineri o ședință de guvern care va analiza, printre altele, acordurile Ankarei cu Moscova și posibilitatea impunerii unor sancțiuni.

Deja două bănci turcești s-au conformat dispozițiilor occidentale cu privire la evitarea utilizării sistemului rusesc de plăți Mir, iar poziția generală ce ar trebui adoptată de tot sistemul bancar turc cu privire la Mir ar urma să fie în centrul consiliului guvernamental din Turcia.

Turcia este singurul stat membru al NATO care nu a implementat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina. Însă deplasarea lui Erdogan în SUA pentru reuniunea ONU poate semnala o schimbare a neutralității turcești.

Reuters mai notează că la ședința de guvern de vineri se vor discuta și alte aspecte economice, cum ar fi performanța bursei de la Istanbul și situația economică generală din țară, unde inflația oficială a depășit 81% în august, la nivel anual. (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)