Evenimentul Zilei > Social > Populația mondială vaccinată împotriva COVID reprezintă mai mult decât dublul celor infectați
Populația mondială vaccinată împotriva COVID reprezintă mai mult decât dublul celor infectați

Populația mondială vaccinată împotriva COVID reprezintă mai mult decât dublul celor infectați

În prezent, au fost administrate aproape 300 de milioane de doze din unele dintre vaccinurile disponibile pe piață, mai mult decât dublul numărului de infectați

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik și Sinopharmul chinezesc sunt acum cele cinci vaccinuri administrate, deși Janssen a început deja să facă progrese în SUA și în curând va face și în Europa. Cinci vaccinuri care reușesc să schimbe situația, la un an după izbucnirea pandemiei. Conform ultimelor date de la Universitatea Johns Hopkins, numărul persoanelor din întreaga lume care au primit cel puțin o doză depășește cu mult numărul celor infectați. În prezent, 300 de milioane au fost administrate, comparativ cu 116 milioane de cazuri confirmate. În plus, numărul persoanelor care au primit deja vaccinul complet depășește 65 de milioane. Poate părea foarte mult, dar nu înseamnă nici măcar 1% din populația lumii. Mai exact, rămâne la 0,84%. În ultimele două săptămâni, au fost injectate aproape 95 de milioane de doze. Din păcate, pe cealaltă parte a scalei, există numărul morților de coronavirus, care depășește două 2,5 milioane de oameni.

Evoluția vaccinării pe țări

Conform datelor furnizate și de Universitatea Oxford, există o mare disparitate între țări. Israelul continuă să fie cel care a vaccinat cel mai mare procent din populația sa. Astăzi este de 43%. Controversatele Emirate Arabe Unite – reședința regelui emerit și unde au fost vaccinate Infantele Elena și Cristina – se află pe locul 2, 22% dintre locuitorii săi fiind imunizați. SUA sunt pe locul 3, cu 9%, ca Serbia. Polonia pe locul 5 (3,8%), Danemarca pe locul 6 (3,4%), România pe locul 7 (3,3%) și Lituania pe locul 9 (3%).

Locul 9 este al Spaniei (2,9% din populația sa complet vaccinată), egalând Germania și Suedia. Urmează vecinii noștri Portugalia, Franța, Italia și Turcia cu 2,8%; Regatul Unit cu 1,6%; Rusia 1,2% sau Maroc cu 1%. Apropo, China – sursa COVID – nu oferă date despre câți dintre locuitorii săi a imunizat. Sâmbăta trecută, SUA au administrat 2,9 milioane de doze, atingând astfel nivelul maxim zilnic.

Autor: Lorena Fernández

 

Traducere: Rador.