Deși acum avem mai multe informații pentru a dezlega șarada națională dezlănțuită de fostul prim-ministru, tot nu vrea să dea toate datele despre petrecerea (sau petrecerile) la care au fost făcute. Acum știm ceva în plus față de marți seară: fotografiile sunt de la aniversarea unui șef din SRI.

Discuția a pornit de la faptul că într-un editorial publicat miercuri am făcut un raționament legat de ocazia cu care au fost făcute pozele din care Ponta a dat până acum trei: una cu Liviu Dragnea și George Maior în prim-plan, pe fundal apărând și Laura Codruța Kovesi, alta cu Dragnea împreună cu Gabriel oprea și Vasile Dâncu și ultima, cu Dragnea, Maior și generalul Florian Coldea.

Victor Ponta mi-a spus că fotografiile le are de la un prieten de-al său care nu poate circula foarte mult, înțelegând că ele sunt din colecția lui Sebastian Ghiță, și mi-a repetat informația pe care o mai dăduse, că imaginile sunt din 2014 și că sunt de la ”ziua cuiva născut în septembrie”.

Repet aici raționamentul meu: după ce am exclus ziua lui Maior din ecuație, ambasadorul e născut pe 16 noiembrie și, în 2014, a fost ziua turului al doilea al alegerilor prezidențiale pierdute de Ponta, am scris: ” Apoi Ponta a spus că ” e ziua cuiva născut în septembrie”. Victor Ponta e născut pe 20 septembrie, dar asta nu înseamnă neapărat că e vorba de aniversarea sa, pentru că un alt personaj al acelor vremuri, generalul Florian Coldea, e născut pe 21 septembrie. Acum ceva timp a fost o dispută între Ponta și Dragnea legată de prezența președintelui PSD la ziua fostului prim-adjunct al SRI. Liviu Dragnea spune că nu a fost niciodată la ziua lui Coldea. Cum pozele au rămas în posesia lui Ponta și cum în toamna lui 2014 relația lui cu Florian Coldea era în faza de ”te pensionez după ce ajung președinte”, tind să cred că se aniversa ziua de 20.”

Din datele furnizate de Victor Ponta, la finalul raționamentului m-am înșelat. El mi-a reamintit că în 2014 a avut ”proasta inspirație” de a se sărbători pe Arena Națională, așa că nu a organizat masă festivă la sediul SRI, ba chiar mi-a spus că nu s-a serbat niciodată la K2. El a mai zis și că ”era ziua unui șef din SRI” și că aniversarea fusese la puțin timp după ce Laura Codruța Kovesi își scosese ghipsul de la mână.