Ponta se va deplasa, timp de o lună, în CÂRJE şi cu premergător

Ponta se va deplasa, timp de o lună, în CÂRJE şi cu premergător

Timp de cinci săptămâni, Victor Ponta va fi nevoit să se deplaseze doar cu cârje şi cu premergător şi nu va putea participa la audierile făcute de procurorii DNA. În caz contrar, premierul riscă să repete operaţia, afirmă specialiştii în ortopedie.

După ce au analizat documentele medicale trimise de Victor Ponta preşedintelui Klaus Iohannis, ortopezii au explicat că în lipsa unei intervenţii chirurgicale, premierul ar fi ajuns în situaţia de a face artroză şi de a pune proteză la genunchi, conform Adevarul.

În prezent, recuperarea depinde strict de modul în care premierul respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor care l-au operat. În plus, Victor Ponta este nevoit să ia medicamente pentru a-şi calma durerile şi va face, cel mai probabil, kinetoterapie într-unul dintre spitalele mari din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Operaţia a fost una reuşită. S-a dus în Turcia pentru o operaţie simplă, dar în timpul intervenţiei au mai descoperit cartilaje afectate şi probleme la meniscul extern, care este extrem de important pentru susţinerea echilibrului. Au făcut sutură în trei locuri”, a declarat, pentru „Adevărul”, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, profesorul Gheorghe Popescu, după ce a consultat documentele puse la dispoziţie de premier.

„Din punctul meu de vedere, operaţia trebuia făcută nu acum, ci mai demult pentru că, din ce am citit în foaia de observaţie, nu mai erau probleme acute, ci deja se cronicizaseră. În prima lună va merge cu cârje şi cu cadru, apoi cu orteză. Este necesar să ajungă la o flexie de 90% pentru a putea merge normal. După 90 zile va reuşi să meargă propriu zis, iar sport va putea face abia după şase luni. Bine ar fi să renunţe, totuşi”, a spus profesorul Popescu.

„Nu-l poţi ţine în picioare la audieri în situaţia lui”, mai spune chirurgul.

Acesta susţine că este puţin probabil ca premierul să se poată prezenta la audieri. Indicaţiile medicilor turci, care sunt întocmai protocoalele folosite şi de specialiştii români, arată că Ponta nu are voie decât la deplasări foarte scurte. „Nu poţi ţine în picioare un om care a trecut printr-o asemenea operaţie. Şi deplasările trebuie să fie scurte. Genunchiul lui nu va mai fi niciodată la fel de bun ca un genunchi normal, sănătos”, a completat şeful Clincii de Ortopedie de la Spitalul Floreasca.

Totodată, doctorul Marius Filip, ortoped la Spitalul Universitar din Capitală, afirmă că recuperarea poate fi făcută în oricare spital mare, care dispune de tot ce este necesar.

„Baschetul este cel mai prost sport pentru că îţi distruge articulaţiile. Oricum, ligamentul nu s-a distrus ieri, era cronicizat. Cu jucătorii de weekend, cum le spunem noi, avem cele mai mari probleme, pentru că organismul lor este neîncălzit şi apar rupturile de ligamente”, explică doctorul Filip.