Evenimentul Zilei > Politica > Ponta face jocurile PNL. Pe cine trebuie să sacrifice liberalii pentru votul de încredere
Ponta face jocurile PNL. Pe cine trebuie să sacrifice liberalii pentru votul de încredere

Ponta face jocurile PNL. Pe cine trebuie să sacrifice liberalii pentru votul de încredere

Pro România nu va vota Guvernul Cîţu, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Victor Ponta, menţionând însă că va merge la negocierile cu PNL, deşi este o chestiune strict formală, şi va propune schimbarea ministrului Sănătăţii.

„Am primit mandat din partea colegilor mei împreună cu Ioana Petrescu şi cu Mircea Dobre în această după-amiază ne vom întâlni cu domnul Cîţu, doamna Turcan şi e normal să avem dialog chiar dacă noi suntem în opoziţie şi ei sunt la putere. (…) Vom face ceea ce îşi doreşte şi domnul Cîţu şi PNL – şi anume nu vom vota, cum nu am votat nici în noiembrie, dar atunci îşi doreau, îşi dorea domnul Orban să fie şi el pe perete acolo, să se laude când îl înmormântează să aibă fanfară.

Dar a fost o prostie şi faptul că au pus Guvernul Orban, neavând majoritate, guvern monocolor de la un partid care are cu toate transferurile din intermercato vreo sută şi ceva de parlamentari. Deci, dacă vor, au 240 de voturi, au mai transferat vreo 10 între timp, dacă vor să îşi pună Guvernul, noi suntem în sală, le asigurăm cvorumul şi probabil şi cei de la PSD vor face la fel”, a afirmat Ponta, la Parlament.

„Da. Cine doreşte vine, cine nu, nu, dar nu votăm. I-am întrebat azi pe colegi, nu e nimeni care să spună că Guvernul acesta e un guvern serios, dar în acelaşi timp toată lumea a spus că, dacă cei 240 care au votat în noiembrie Guvernul Orban votează şi acum, să se apuce de treabă”, a adăugat Ponta.

Întrebat ce propuneri va face la negocierile cu PNL, Ponta a răspuns: „Să-l schimbe pe ministrul Sănătăţii, dacă îl schimbă, putem să îi sprijinim în comisie sau chiar în plen”.

„Să-l schimbe pe domnul Costache – e un test. Câţi bani au luat Orban şi PNL şi câţi bani trebuie să dea înapoi dacă îl schimbă pe Costache. E prima dintre propuneri. (…) Nu cred că vrea să conducă Guvernul (Florin Cîţu – n.r.), deci nu are rost să discutăm dacă e capabil sau nu, în măsura în care au făcut Guvernul fără să discute cu ceilalţi”, a menţionat Ponta.

În opinia sa, negocierile sunt formale. „E o chestiune strict formală, bănuiesc că nimeni nu se aşteaptă să fie ceva serios. Dacă era ceva serios, era înainte să anunţe echipa, nu după, evident”, a susţinut liderul Pro România.

Întrebat în legătură cu alegerile anticipate, Ponta a spus: „Pentru Pro România e bine să avem anticipate, pentru România e foarte rău să avem anticipate, dar evident cei care în loc să se ocupe de coronavirus, de migraţie şi de criza economică fac calcule că stau bine în sondaje şi nu ştiu câte voturi o să ia, s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută din partea alegătorilor”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii vor discuta cu formaţiunile politice, cu excepţia PSD, pentru a încerca să formeze o majoritate.