„Conflictul cu domnul Geoană a fost legat  de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe, l-am desemnat pe domnul Aurescu”, a susținut premierul. „S-a oferit să mă sprijine din această calitate și eu l-am preferat pe Bogdan Aurescu”, a nuanțat Ponta.

Premierul a explicat că are ”o părere foarte bună despre Bogdan Aurescu”. ”Putea și trebuia să fie ministru de Externe de foarte mult timp. Cred că în contextul 16 noiembrie – nu doar votul din Diaspora – vorbesc de contextul politic, a fost un mesaj foarte clar al angajamentului nostrum față de parteneriatul cu SUA, față de parteneriatele noastre strategice. E o persoană pe care o cunosc foarte mult, a cărei capacitate profesională n-a pus-o nimeni la îndoială”, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că ”în orice context l-aș alege pe Aurescu”, fără ca acest lucru să fie ”ceva negativ la adresa domnului Geoană.”

În opinia lui Ponta, Mircea Geoană și Marian Vanghelie sunt „un pachet”, iar primarul sectorului 5 a fost dat afară din PSD, pentru că nu putea face echipă cu actuala conducere a partidului. „Eu am considerat, fără să fac nici un fel de repoș, că vor fi vremuri dificile pentru PSD și dacă sunt oameni care nu pot face echipă, mai bine ne despărțim mai devreme decât mai târziu”, a explicat liderul PSD.