Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură pentru şoferi! Atenţie la pompele de benzină. Se întâmplă în 2019. Breaking news
Lovitură pentru şoferi! Atenţie la pompele de benzină. Se întâmplă în 2019. Breaking news

Lovitură pentru şoferi! Atenţie la pompele de benzină. Se întâmplă în 2019. Breaking news

Proiectul adoptat miercuri de către deputați menționează faptul că, începând cu 1 ianuarie 2019, furnizorii de carburanți vor comercializa benzină cu un conținut de biocarburant de minimum 8% din totalul volumului vândut către șoferi în decursul unui an.

Proiectul a întrunit 259 de voturi „pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. „Furnizorii de carburanţi comercializează către consumatorul final numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi, după cum urmează: a) până la data de 31 decembrie 2018, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4,5% în volum; de la data de 1 ianuarie 2019, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în totalul volumului comercializat către consumatorii finali într-un an calendaristic”, prevede proiectul de Lege privind aprobarea OUG 80/2018, conform Libertatea.ro

Prevederile se aplică combustibilului folosit pentru autovehiculele rutiere, tractoarele agricole și forestiere, navele de navigație interioară și ambarcațiunile de agrement chiar și atunci când nu se află pe mare, precum și electricității utilizate de vehiculele rutiere. Potrivit legii, furnizorii de benzină vor fi obligați să amplaseze etichete prin care șoferii să fie informați despre conținutul de biocarburanți, cifra octanică „research”, precum și despre existenţa aditivilor metalici, notează sursa citată. 

 

În situația în care conținutul de etanol din benzină depășește valoarea de 5 la sută în volum sau conţinutul de oxigen din benzină depăşeşte 2,7% m/m, pe etichetă va fi afișat următorul mesaj de avertizare: „Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant” Dacă tipul de combustibil conține aditivi metalici, în benzinării trebuie afișat următorul text de avertizare: „Atenţie! Amestecul de carburant conţine aditivi metalici” 
 

„Producătorii şi importatorii de autovehicule sunt obligaţi să includă în documentaţia tehnică pe care o pun la dispoziţia utilizatorilor, respectiv în cartea tehnică, informaţii privind conţinutul de biocarburanţi din benzină care poate fi utilizat şi folosirea adecvată a diverselor tipuri de amestecuri conţinând benzină”, mai prevede proiectul.