Evenimentul Zilei > International > POLONIA are o nouă lege controversată privind CURTEA CONSTITUȚIONALĂ, în ciuda protestelor de stradă
POLONIA are o nouă lege controversată privind CURTEA CONSTITUȚIONALĂ, în ciuda protestelor de stradă

POLONIA are o nouă lege controversată privind CURTEA CONSTITUȚIONALĂ, în ciuda protestelor de stradă

Președintele Poloniei a semnat o lege prin care are loc o reformă controversată a Curții Constituționale, în ciuda protestelor de masă față de măsura luată, scrie BBC News.

Schimbările prevăzute se referă la obligativitatea unei majorități de două treimi dintre cei 15 membri ai Curții, cu cel puțin 13 membri prezenți, pentru adoptarea majorității deciziilor sale.

Activiștii spun că amendamentul subminează echilibrul democratic. Oficialii UE s-au declarat îngrijorarea în această privință și au cerut amânarea adoptării acestei legislații.

Amendamentul a fost propus și aprobat de partidul naționalist conservator Lege și Justiție (PiS), care a acuzat Curtea că blochează adoptarea politicilor și măsurilor sale. „Am câștigat alegerile, dar nu avem dreptul să dăm legi și să remodelăm Polonioa”, a spus liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, în fața unei mulțimi, la începutul lunii decembrie,

PiS susține că apără rolul Curții în a menține constituționalitatea noilor legi ale țării. „Este greu pentru mine să înțeleg situația de până acum, în care, în fapt, trei judecători au putut decide soarta legislației adoptate de Parlamentul ales de oameni”, a spus președintele Andrzej Duda, aliat al partidului de guvernământ, care a promulgat amendamentul.

După câștigarea alegerilor parlamentare din octombrie, PiS a schimbat cinci judecători la Curtea Constituțională. Ca urmare, zeci de mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Polonia și 15 oficiali au redactat o scrisoare deschisă, susținând „anxietatea și opoziția” față de schimbările respective. Printre aceștia s-au numărat foștii președinți Bronislaw Komorowski și Aleksander Kwasniewski.

De partea Guvernului, s-au organizat mitinguri de solidaritate.