Polițiștii locali, protest în fața Guvernului. Solicitările sindicaliștilor

Polițiștii locali, protest în fața Guvernului. Solicitările sindicaliștilor Poliția Locală Sursă foto: Facebook

Miercuri, 8 mai, polițiștii locali vor organiza un protest în fața Guvernului. Aceștia au mai multe cereri legate de aspecte financiare și de modificarea prevederilor OUG nr. 63/2010, dar și înlocuirea sintagmei „1 post / 1000 locuitori” cu „1 polițist local / 1000 locuitori”.

Polițiștii locali, protest în fața Guvernului

Protestul va avea loc în fața Guvernului României miercuri, 8 mai, între orele 10.00 și 13.00.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, informează că va organiza, mâine, 8 mai 2024, între orele 10.00 şi 13.00, un miting de protest în faţa Guvernului României. Mitingul este aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti”, anunţă sindicaliştii.

Ce solicitări au sindicaliștii

Odată cu anunțul protestului, sindicaliștii au anunțat și ce nemulțumiri au polițiștii locali:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Aplicarea condiţiilor de muncă, prevăzute de Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, pentru poliţiştii locali;
  2. Acordarea valorilor normelor de hrană obligatorii, pentru personalul poliţiei locale conform Ordinului MDPLA nr. 893/2023, O.G. Nr.26/1994 şi H.G. nr. 1474/2009;
  3. Acordarea unei compensaţii financiare personalului poliţiei locale, pentru munca desfăşurată în zilele de week-end şi sărbători legale;
  4. Modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post/1000 locuitori/ cu 1 poliţist local/1000 locuitori.
politia locala

Sursă foto: Facebook

Polițiștii locali, nemulțumiți că nu le este valorizată importanța în societate

În decembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală a inițiat o campanie publică pentru a sublinia importanța prezenței polițiștilor locali în societate.

„Stimaţi guvernanţi, vă atragem atenţia să aveţi în vedere introducerea personalului din poliţia locală ca beneficiar al sporului de 75% pentru munca desfăşurată în week-end şi sărbători legale, alături de celelalte categorii de personal din domeniul apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, la art. III alin (2) în proiectului de O.U.G. privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative “

2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională precum şi de personalul poliţiei locale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenit(ă)”, arătau atunci poliţiştii locali.

Polițiștii locali au avertizat că sunt singura structură bugetară din România care își desfășoară activitatea în zilele de weekend și sărbători legale, fără a beneficia de acest spor.