Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliția Română, acțiune majoră înaintea Anului Nou. Peste 40 de controale în țară
Poliția Română, acțiune majoră înaintea Anului Nou. Peste 40 de controale în țară

Poliția Română, acțiune majoră înaintea Anului Nou. Peste 40 de controale în țară

Polițiștii din mai multe județe din România au lansat acțiunea „petarda”, care are are drept scop prinderea celor care vând materiale pirotehnice, fără autorizație.

La Alba Iulia, polițiștii au reținut un tânăr și îi cercetează în stare de libertate pe alți opt, pentru operațiuni ilegale cu articole pirotehnice, fiind confiscate aproape 10.000 de articole pirotehnice. În perioada imediat următoare, controalele vor fi intensificate, susțin polițiștii. În ultima săptămână, polițiștii au făcut peste 40 de controale în zona piețelor, a târgurilor și în complexe comerciale și au verificat 7 societăți comerciale autorizată să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice. Cu ocazia controalelor, polițiștii au depistat 9 persoane care dețineau, în mod ilegal, articole cu conținut pirotehnic, față de toate fiind întocmite dosare penale și au confiscat peste 50 de kilograme de articole cu conținut pirotehnic.

Polițiștii de Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au reținut, duminică, pe un bărbat de 33 de ani, din Alba Iulia la care au fost găsite 8.800 de articole pirotehnice, deținute ilegal și pe care intenționa să le comercializeze. Pe numele său a fost întocmit dosar penale pentru operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept. Tot duminică, polițiștii din Alba Iulia l-au depistat pe un tânăr de 26 de ani, din localitatea Șard, care avea asupra sa 340 de articole pirotehnice pe care încerca să le comercializeze în zona unui centru comercial din Alba Iulia.

Două tone de petarde confiscate la Cluj

Polițiștii clujeni au participat și ei la acțiunea lansată la nivel național și au confiscat două tone de materiale pirotehnice, în valoare de 52.000 de lei. „Peste 1700 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 52.000 de lei, au fost au indisponibilizate de polițiștii clujeni de la începutul lunii decembrie până în prezent. Activitățile de control s-au derulat în cadrul acțiunii naționale Foc de artificii, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. De asemenea, au fost constatate 22 de infracțiuni. De exemplu, în perioada 28 – 29 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat acțiuni pe raza județului pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. Au fost efectuate 13 controale la persoane fizice autorizate să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice și au fost legitimate zeci de persoane. Au fost constatate 5 infracțiuni la Legea nr. 126/1995 – privind regimul materiilor explozive, fiind ridicate 10.370 de articole pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor”, au transmis cei de la IPJ Cluj.

Cu toate acestea, în comuna Apahida, județul Cluj, comerțul cu petarde de face la tarabele amplasate pe Drumul Național 1C.

La Bistrița, captură importantă

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistrița au întocmit mai multe dosare penale, pe numele unor persoane care vindeau fără drept materiale pirotehnice. Oamenii legii au efectuat 29 de controale, ocazie cu care au fost întocmite 8 dosare penale. În total au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 55.338 de articole pirotehnice, respectiv 705 kg. Un exemplu oferit de IPJ Bistrița este cel al unui tânăr care a fost prind la data de 28 decembrie, de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase cu 30.254 bucăți articole pirotehnice din categoriile P1 și F2, aproximativ 60 kg. Acesta nu era autorizat să efectueze operațiuni cu materii explozive. Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.