Evenimentul Zilei > International > Poliţia germană creează un nou departament „dedicat” extremei drepte 
Poliţia germană creează un nou departament „dedicat” extremei drepte 

Poliţia germană creează un nou departament „dedicat” extremei drepte 

Poliţia federală germană (BKA) se va dota curând cu o nouă unitate care va fi specializată strict pe ameninţările extremei drepte. Detaliile noii strategii pentru siguranţă naţională elaborate de agenţia de ordine publică, sunt aprobate de guvernul Merkel şi au fost recent dezvăluite de cotidianul  Süddeutsche Zeitung.
După cum spune ziarul, poliţia ar fi decis să constituie departamentul respectiv fiindcă a constatat „nivelul alarmant  de periculozitate la care au ajuns organizaţiile xenofobe„, care ar constitui un risc „mai mare decât terorismul islamic”.
La demonstrarea faptului că extremismul de dreapta ar fi actualmente „scăpat de sub control”, au contribuit datele despre violenţele petrecute în prima jumătate a lui 2019  şi atribuite chiar mişcărilor naţionaliste radicale.  În baza informaţiilor culese de către BKA şi relatate de Süddeutsche Zeitung, din ianuarie până în iunie în acest an au avut loc nu mai puţin de 8.605 infracţiuni comise de formaţiuni de orientare rasistă, adică mai mult cu 1.000 faţă de datele din 2018 din aceeaşi perioadă. Periculozitatea celulelor extremiste a fost dovedită şi de numărul mare de xenofobi prezenţi astăzi pe teritoriul federal, estimat de poliţie la circa 24.000 de persoane, iar această cifră „este într-o creştere constantă”.

În consecinţă, pentru a înfrunta noua ameninţare, spune ziarul, BKA va crea un departament anti-extremism responsabil să conducă „lupta generalizată” împotriva propagandei naţionaliste radicale. Noua unitate, „Departamentul ST”, va menţine legătura permanentă cu toţi agenţii şi cu serviciile secrete de la Berlin. Iniţial, divizia respectivă va putea conta pe un personal de 440 de oameni, care va fi recrutat după proceduri riguroase de selecţie.

Internetul, reţelele de socializare, blogurile, vor fi „un teren de vânătore privilegiat” al unităţii pe cale de constituire, fiindcă reţelele reprezintă actualmente principalul mijloc de transmitere a idelurilor rasiste şi  incitarea la violenţe.

Cele publicate recent de cotidianul german a  provocat pe suveraniştii de la AFD  şi condamnă cu putere strategia gândită de poliţie şi guvernul Merkel. În primul rând, acest partid a caracterizat ca „şocant” faptul că autorităţile au decis o mai mare implicare în lupta împotriva extremismului de dreapta în loc de lupta împotriva jihadismului. 
Formaţiunea anti-UE, prin vocea purtătorului de cuvânt  Jorg Meuthen, a etichetat mişcarea BKA ca având scopul „de a persecuta pe cei care sunt împotriva yesmanilor şi a politically correct din media şi instiutţii, condamnând radicalismul islamic şi marile riscuri ale multiculturalismului”.