Evenimentul Zilei > Politica > PNL și PSD au programat o nouă întâlnire, chiar înaintea vizitei la Cotroceni. Programa pentru noul Guvern este gata
PNL și PSD au programat o nouă întâlnire, chiar înaintea vizitei la Cotroceni. Programa pentru noul Guvern este gata

PNL și PSD au programat o nouă întâlnire, chiar înaintea vizitei la Cotroceni. Programa pentru noul Guvern este gata

După lungi negocieri, se pare că formațiunile politice din coaliție au ajuns la un numitor comun. Luni, înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, PSD și PNL au programat ședințe ale forurilor de conducere. Vom cădea de comun acord și asupra unui premier și vor merge la Cotroceni cu o formulă unică, care va fi supusă la vot în Parlament joi.

Luni, înaintea vizitei la Cotroceni, liberalii și social-democrații se vor întâlni pentru a discuta ultimele detalii din programa pentru viitorul Guvern. Conform declarațiilor făcute duminică de Marcel Ciolacu, liderul PSD, structura politică a fost finalizată, însă mai au de luat o decizie în ceea ce privește funcția de premier.

Din partea fiecărui partid este făcută o propunere, urmând ca luni să se stabilească, de comun acord, cine va fi primul partid care va ocupa fotoliul de prim-ministru al României în sistemul prin rotație. Social-democrații au decis ca Marcel Ciolacu să conducă Executivul, iar liberalii au mers pe varianta Nicolae Ciucă.

„Am finalizat toată structura politică a Guvernului. (…) PSD merge cu cele două variante (în şedinţa conducerii partidului – n.r.) şi vom vedea luni cu ce variantă şi cu ce vot ies de la colegii mei. (…) Asta înseamnă negocieri. Vom vedea pe urmă cum închidem acest lucru în cele o oră sau două până mergem la Cotroceni.(…) Joi, România va avea un Guvern”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, după negocierile cu PNL şi UDMR de duminică.

Liderul social-democraților susține că duminică „s-au uniformizat lucrurile” în ambele variante. Luni, PSD, PNL, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale urmează să semneze acordul politic pe baza căruia va funcționa coaliția de Guvernare.

Nicolae Ciucă, premierul propus de către liberali, a declarat duminică faptul că PNL, PSD şi UDMR au convenit asupra unei propuneri unice de prim-ministru.

„Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului. Suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier. Am lucrat cele două variante, atât cu o formulă premier PSD, cât şi una PNL. Urmează până mâine dimineaţă să stabilim şi să avem o formulă unică”, a precizat Ciucă.

S-a stabilit și cine va primi ministerele Transporturilor și Finanțelor

Vineri, în ședința pentru negocieri, a fost mare vâlvă pe baza a două ministere. Atât PSD, cât și UDMR, își doreau să obțină Transporturile și Finanțele, ba chiar s-a ajuns la amenințări cu privire la părăsirea coaliției. Apele s-au liniștit, iar Nicolae Ciucă a declarat că aceste două ministere vor reveni partidului care nu va da premier.

La rândul său, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat duminică faptul că au fost întemeiate două ministere noi. Unul este dedicat zonei economice din turism și antreprenoriat, iar cel de-al doilea este legat de zona socială, pentru familie și tineret. Cel de-al doilea este unul extrem de important având în vedere problemele demografice cu care se confruntă România.

„Mâine (luni – n.r.) mergem la consultări la preşedinte, la ora 12,00, spunând că avem program de guvernare, avem structura Guvernului cu două ministere nou-înfiinţate şi avem acordul politic pentru funcţionarea coaliţiei. Deci, totul este pregătit: majoritatea, program de guvernare, structură de Guvern, pentru a exista un Guvern începând de joi”, a afirmat Kelemen Hunor.