PNL își păstrează angajamentul față de PSD. Liberalii susțin că vor ceda funcția de premier, în 2023

PNL își păstrează angajamentul față de PSD. Liberalii susțin că vor ceda funcția de premier, în 2023 Sursa foto: INQUAM_Photos

Rotativa guvernamentală se va implementa, anul viitor, iar reprezentantul PSD va ocupa funcția de premier, așa cum prevede protocolul actualei coaliții. Precizările au venit din partea purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a comentat declarațiile colegului său de partid, deputatul Alexandru Muraru, potrivit căruia, PNL ar putea să nu cedeze poziția de premier, anul viitor.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, 8 august, că în cadrul partidului său nu există nici o altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor. Această rotație a fost prevăzută prin protocolul încheiat de coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR. Precizările lui Ionuț Stroe vine ca urmare a declarațiilor colegului său, deputatul de Iași, Alexandru Muraru, potrivit căruia PNL ar putea să nu cedeze funcția de premier anul viitor. Poziția de premier, din partea PSD, i-ar reveni lui Marcel Ciolacu, președintele partidului.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliţiei de guvernare. PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, a transmis Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că orice subiect de o asemenea importanţă se discută mai întâi în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o perioadă dificilă pentru ţară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate şi seriozitate”, a completat liberalul, într-o postare pe Facebook.

arhiva evz

Mesajul care bagă coaliția în ședință

Președintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a afirmat că partidul său ar putea păstra funcția de premier anul viitor, când ar urma rotativa guvernamentală. El a afirmat că nu este bine ca premierul să fie schimbat înainte de alegeri, mai ales când este un război la granițe. Alexandru Muraru a apreciat că PSD ar putea accepta menţinerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier.

„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun”, a spus Alexandru Muraru.

sursa foto. EVZ

De ce ar trebui să renunțe PSD la premier

Potrivit spuselor sale, chiar și Marcel Ciolacu, președintele PSD, ar fi dispus să accepte ca guvernul să meargă înainte cu Nicolae Ciucă premier. În schimbul acestei poziții, Alexandru Muraru a precizat că PSD ar putea să se mulțumească, în continuare cu pozițiile pe care le deține în guvern.

Este vorba despre ministerele Finanțelor, Transporturilor sau Secretariatul General al Guvernului. Mai mult, spune deputatul ieșean, astfel PSD ar putea evita o luptă internă pentru putere,

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a mai spus Alexandru Muraru, potrivit news.ro