PNL vrea păstrarea cotei unice. Ciucă refuză impozitul progresiv

PNL vrea păstrarea cotei unice. Ciucă refuză impozitul progresiv Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Nicolae Ciucă susține că nu va accepta, atât timp cât PNL va guverna împreună cu PSD, trecerea de la cota unică de impozitare la cea progresivă. PNL a afirmat, în mai multe rânduri, că aceasta este o linie roșie.

Nicolae Ciucă nu dorește ca actuala cotă unică de impozitare să fie înlocuită cu impozitul progresiv dorit de Marcel Ciolacu. Politicianul liberal susține că partidul său a introdus cota unică.

Nicolae Ciucă merge pe cota unică

Politicianul PNL a declarat că viitoarea guvernare PSD - PNL, propusă după 2024, va fi condiționată de menținerea cotei unice de impozitare. Ciucă susține că PNL nu va fi de acord nici cu creşterea taxelor și nici cu impozitul progresiv. Prin legea austerității, promovată anul trecut, PSD și PNL au votat pentru introducerea unor taxe noi și majorarea altora.

Una din taxele introduse de PSD și PNL așa numita „taxă pe boală”. Această taxă nouă diminuează indemnizațiile pentru concedii medicale cu aproximativ 10%. De asemenea, coaliția PSD - PNL a introdus un impozit special pentru proprietăți și mașini de lux. Alte taxe au fost introduse pentru companii. De asemenea, angajaților din IT li s-au tăiat facilitățile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani. Este un element ideologic al nostru, o linie roşie peste care nu vom trece. Nu vom fi de acord cu creşterea taxelor pentru români sau cu un sistem de impozitare progresiv”, a declarat Nicolae Ciucă.

Liberalii, îngrijorați pentru românii care muncesc

Nicolae Ciucă a schimbat discursul după ce legea austerității a intrat în vigoare. El spune că liberalii vor ca „românii care muncesc să nu fie îngenuncheaţi de taxe mari. Iar companiile care produc un profit curat să nu fie penalizate dacă au reuşit pe piaţa liberă“.

„Vrem ca românii care muncesc să nu fie îngenuncheaţi de taxe mari, iar companiile care produc un profit curat să nu fie penalizate dacă au reuşit pe piaţa liberă. România este mai competitivă cu cota unică. Doar aşa vom continua să atragem investitori care să contribuie la dezvoltarea României, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii de dezvoltare”, a completat fostul premier.

Politicianul Nicolae Ciucă susține că sub conducerea sa, PNL nu va accepta noi taxe anul acesta. El a precizat că liberalii vor continua să se opună impozitării progresive și anul viitor, după alegeri.

„Anunțul premierului potrivit căruia este pe aceeași linie cu poziția PNL de a nu crește taxe noi anul acesta a sublinia puterea și importanța prezenței PNL în coaliție și un pas în direcția bună. De asemenea, referitor la taxare, vreau să subliniez că PNL, sub conducerea mea, va continua să militeze ca impozitarea progresivă să nu treacă nici după 2024”, spune Nicolae Ciucă, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: EVZ

 Nicolae Ciucă reacționează la anunțul lui Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va mări taxele, fără să precizeze dacă angajamentul este valabil doar pentru anul electoral 2024.

De altfel, coaliția de guvernare PSD - PNL a majorat taxele și a introdus altele noi, toamna trecută prin legea austerității. Actul normativ a fost susținut de toți parlamentarii conduși de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Premierul a declarat că PSD nu va mări taxele și impozitele anul acesta.

„Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR”, a punctat liderul PSD.