Taxe și impozite 2024. Modificări fiscale de la 1 ianuarie

Taxe și impozite 2024. Modificări fiscale de la 1 ianuarieMajorarea TVA Sursa Foto: Arhiva EVZ

Anul 2024 vine o serie de modificări ale legislației fiscale, impuse de Guvern în vederea echilibrării bugetului de stat. Mai multe taxe și impozite au fost majorate, iar altele noi au fost introduse, prin diferite acte normative, de la 1 ianuarie.

Taxe și impozite mai mari vor plăti românii începând cu 1 ianuarie 2024. Cele mai importante au fost introduse prin legea austerității pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în toamnă. De asemenea, de la 1 ianuarie vom plăti taxe și impozite locale mai mari, reglementărilor în vigoare.

Taxe și impozite locale mai mari

Românii vor plăti mai mult pentru mașini și proprietățile imobiliare pe care le dețin. Taxele locale vor fi majorate cu 13,8%, valoarea inflației. Legea prevede, pentru taxe și impozite locale, o indexare anuală în raport cu rata inflației aferentă anului fiscal anterior. Iar în 2022, anul luat în calcul, rata inflației a avut o valoare de 13,8%, conform comunicatului Institutului Național de Statistică (INS).

Românii care plătesc dările la stat până la 31 martie primesc o bonificație de 10%. Următoarele taxe și impozite locale se vor majora:

  • impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice;
  • impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice;
  • impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice;
  • amenzi privind declarațiile fiscale;
  • taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.
Taxe locale mai mari din 2024

Taxe locale mai mari din 2024 Sursa Foto: Arhiva EVZ

Impozit special pe proprietate

Începând cu 1 ianuarie 2024, intră în vigoare o serie de măsuri fiscale prevăzute prin legea austerității care a intrată în vigoare în toamnă. Guvernul și-a asumat răspunderea pe actul normativ ce impune noi taxe și impozite pentru români.

Începând cu 2024 intră în vigoare impozitul special pentru clădiri și vehicule scumpe. Va fi plătit de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei. Pentru acestea se va aplica o cotă de 0,3% pe diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2.500.000 lei. Se declară și se plătește până la data de 30 aprilie.

Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei vor plăti taxe și impozite speciale. Este vorba despre o cotă de 0,3% ce se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei. Se declară și se plătește până la data de 31 decembrie 2024 pentru anul 2024.

Taxe și impozite impuse de guvern

Microîntreprinderile plătesc, de la 1 ianuarie, impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an. Cota de impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri vor fi scăzute investițiile și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Impozitul datorat pe profit va fi de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.

Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.

Ordonanta austerității introduce noi taxe

Sursa foto: EVZ

Schimbări fiscale pentru angajați

Taxe și impozite 2024. Angajații din IT vor fi scutiți de impozit doar pentru pentru venituri sub 10.000 lei. Iar lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar vor fi purtătoare de contribuții la asigurări de sănătate de 10%. Acestea se vor acorda doar persoanelor ale căror venituri nete sunt mai mici de 8.000 lei.

Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

O noutate, Guvernul vrea să impoziteze veniturile nedeclarate cu 70%, din 2024.

Taxe și impozite majorate pentru anumite produse

Începând cu anul 2024 va crește TVA, de la 9 la 19% pentru bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs): Excepție vor face cozonacul și biscuiții. Cota de TVA va crește de la 5% la 9% pentru:

  • alimente de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale;
  • locuințe a căror valoare depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA;
  • livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență
  • accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și recreative, codurile CAEN 9321 și 9329, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

TVA se majorează de la 5 la 19% pentru următoarele produse:

  • dreptul de utilizare a facilităților sportive încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313;
  • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane pe instalațiile de transport pe cablu - telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi - în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.

TVA eliminat pentru anumite servicii

Începând cu 1 ianaurie 2024 se elimină scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabilă pentru următoarele operațiuni efectuate către unități spitalicești de stat:

  • serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat;
  • livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive, și altele asemenea;
  • adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri.
Impozitare

Impozitarea profitului marilor companii. Guvernul a făcut schimbări mari. Sursa foto: Pixabay

Accizele pentru carburanți vor crește

Taxe și impozite mai mari în 2024. Carburanții se vor scumpi, anul următor, odată cu creșterea accizelor, în 2024. De la 1 ianuarie intră în vigoare prima creștere a accizei la carburanți. Românii vor plăti în plus la pompă 6 bani pe litru la benzină și motorină. Modificarea accizei se va face de trei ori, în 2024, astfel că vor mai fi două scumpiri la carburanți, în aprilie și în iulie.

Accizele la carburanți se actualizează la începutul fiecărui an în funcție de rata inflației, de către guvern. Rata anuală a inflației în septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%. Această valoare care va fi luată în calcul la creșterea accizelor pentru anul viitor. De la 1 ianuarie 2024, creșterea se va face în trei etape:

  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024;
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024;
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024.

 

Ne puteți urmări și pe Google News