Evenimentul Zilei > Actualitate > Pneumologul care l-a tratat pe „pacientul numărul 1”: Suntem foarte obosiți. O luăm de la capăt
Pneumologul care l-a tratat pe „pacientul numărul 1”: Suntem foarte obosiți. O luăm de la capăt

Pneumologul care l-a tratat pe „pacientul numărul 1”: Suntem foarte obosiți. O luăm de la capăt

Spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, și-a redeschis porțile. Medicii au sperat că au câștigat bătălia cu virusul, dar situația s-a înrăutățit. Secția de COVID este iar plină.

Medicii din Spitalul din Codogno s-au confruntat cu o mulțime de probleme, mai ales după ce a fost internat primul pacient infectat cu COVID-19 din Italia. În urmă cu 2 ani, specialiștii erau la capătul puterilor, dar au dovedit că pot câștiga bătălia cu virusul. Fericirea a durat o perioadă scurtă, infectările au reapărut.

COVID-19 s-a întors în spitalul groazei

„Suntem foarte obosiți. Și totuși, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt”, spune un doctor. Singurii doi bolnavi în stare gravă sunt nevaccinați.

Pneumologul care l-a tratat pe „pacientul numărul 1” revine în noua secție COVID-19 a spitalului Codogno. Doctorul Francesco Tursi este din nou responsabil de sănătatea persoanelor infectate.

„Am sperat să scăpăm, sincer. Cu toții trebuia să depășim pandemia, să ne gândim la altceva. Suntem foarte obosiți. Și totuși, iată-ne aici: un nou val, noi paturi. Iar o luăm de la capăt, asta e realitatea. Dar noua secție din ianuarie seamănă doar cu numele cu cea pe care am deschis-o în martie 2020, după descoperirea primului caz. Și noi ne-am schimbat mult de atunci, în acele zile eram efectiv panicați, nu știam ce să facem. Acum avem vaccinuri și tratamente eficiente, pacienții sunt mai puțin grav și reacționează mai bine”, spune Francesco Tursi.

Sursa: arhiva EVZ

Lacătul s-a pus pe secția de COVID în aprilie anul trecut, pentru că nu mai existau cazuri. Acesta era numit „Spital COVID-free” .

Cel mai viclean virus din istorie

Cazurile au reapărut, iar 14 pacienți au fost internați în spitalul care a crezut că a câștigat lupta cu pandemia. Pacienții au vârste cuprinse între 50 și 95 de ani, suferă de o mulțime de afecțiuni, sunt vaccinați și se află pe linia de plutire.

În celebrul spital, se află doar 2 persoane nevaccinate în stare gravă. Medicii au fost nevoiți să amâne intervenții importante și să le interzică rudelor dreptul la vizită.

Directorul general Salvatore Gioia spune: „pacienții trebuie să fie menținuți în bună dispoziție. Trebuie să ai răbdare, este un virus viclean. Dar încet-încet îl ținem sub control. Invitația mea pentru toată lumea este una singură: mergeți și vă vaccinați. Pentru că ceea ce vedem aici este că vaccinul protejează bine, pacienții vaccinați au nevoie de mai puține îngrijiri intensive, se recuperează mai repede. Trebuie să recunosc că simt un pic de furie la gândul că un pacient nevaccinat ia locul altcuiva care are nevoie de îngrijire”.

„Este al patrulea nostru război punic”, spune un alt director, Paolo Bernocchi, potrivit stiripesurse.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: