Anunț crunt de la șeful Pfizer despre evoluția COVID-19. Totul e dat peste cap, oamenii își pierd speranța

Anunț crunt de la șeful Pfizer despre evoluția COVID-19. Totul e dat peste cap, oamenii își pierd speranța Sursa: Pixabay

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 ne-a schimbat tuturor viața, iar distanțarea socială și masca de protecție au devenit elementele cheie ale fiecărei zile. Specialiștii în epidemiologie speră ca finalul pandemiei să se apropie, iar noua tulpină Omicron, care nu este atât de periculoasă, părea să anunțe o relaxare mult mai mare. Reprezentanții Pfizer se pare că nu sunt de acord cu această teorie.

În timp ce omenirea speră să se apropie finalul pandemiei de COVID-19, reprezentanții companiei farmaceutice Pfizer prezintă un scenariu sumbru. Este posibil să nu scăpăm de virusul SARS-Cov-2 până în 2024. Aceștia au vorbit și despre situația vaccinului pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 4 pani, susținând că întârzie să apară.

Vineri, Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer, a anunțat că imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani mai trebuie să aștepte. Vaccinul creat a generat un răspuns slab imunitar față de valoarea la care specialiștii se așteptau, iar acest lucru va întârzia autorizarea serului. Dolsten a precizat, în cadrul unei prezentări pentru investitori, că societatea se așteaptă ca unele regiuni să continue să aibă valuri pandemice COVID-19 în următorul an sau poate chiar doi. Alte țări vor trece la stadiul „endemic", cu un număr de cazuri scăzut și ușor de gestionat, conform Reuters.

Potrivit studiilor efectuate de compania farmaceutică virusul SARS-Cov-2 ar trebui să fie endemic pe întreg globul până în anul 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când și cum anume se va întâmpla acest lucru va depinde de evoluția bolii, de eficiența cu care societatea va implementa vaccinurile și tratamentele și de distribuția echitabilă în locurile în care ratele de vaccinare sunt scăzute", a declarat Dolsten. Acesta a mai precizat că „apariția unor noi variante ar putea avea, de asemenea, un impact asupra modului în care pandemia continuă să se desfășoare".

Pfizer începe testarea pentru vaccinul dedicat noii tulpini Omicron

Pe lângă vaccinurile dezvoltate împreună cu BioNTech, Pfizer are și o pastilă antiverală pentru a vindeca infectare cu COVID-19. Aceasta este în stadiu experimental și a primit denumirea de Paxlovid. În cadrul testării, ea a redus spitalizările și decesele la persoanele cu risc ridicat cu aproape 90%. Trei analiști estimează vânzări de 15 miliarde de dolari până la 25 de miliarde de dolari pentru aceasta anul viitor, potrivit datelor IBES de la Refinitiv.

În timp ce unii credeau că noua tulpină Omicron, care prezintă o infectare mai ușoară, ar putea aduce finalul pandemiei, reprezentanții Pfizer sunt sceptici. Noua variantă are peste 50 de mutații față de versiunea originală a virusului, iar acest lucru a redus eficiența vaccinurilor. Înainte ca noua variantă să apară, medicul american Anthony Fauci a prognozat că pandemia se va încheia în 2022 în Statele Unite. Acum, se pare că termenul a fost extins până în 2024.

Având în vedere că cele două doze de vaccin anterioare nu mai sunt atât de eficiente, Pfizer și BioNTech au dezvoltat o versiune a vaccinului adaptată pentru a combate Omicron și se așteaptă să înceapă studiul clinic în ianuarie, au spus directorii Pfizer.