Pandemia trece pe locul doi. Medicii israelieni au bătăi de cap cu o altă boală de sezon

Pandemia trece pe locul doi. Medicii israelieni au bătăi de cap cu o altă boală de sezon Sursa foto: Pixabay

Gripa face probleme mai mari decât tulpina Omicron, dar coronavirusul se transmite mult mai repede în comunitate.

Tulpina Omicron a coronavirusului provoacă o formă de boală mai ușoară decât variantele anterioare ale virusului. Sunt concluziile medicilor din Israel, țară care s-a confruntat cu un număr foarte mare de infectări. Problema este că noua tulpină are o capacitate de transmisibilitate mult mai ridicată.

Medicul israelian Herman Berkovits susține că, în acest moment, gripa pune mai multe probleme, în Israel, decât varianta Omicron. El a precizat că epidemia de gripă afectează țara în același timp cu răspândirea accelerată a noii variante a SARS-CoV-2.

„Vreau să fac o mică comparație – este acum și epidemie de gripă, sunt 3.000 de internări de gripă în Israel, dintre care 900 sunt internări de copii și femei gravide. Deocamdată, gripa ne face mai multe probleme decât Omicron care, într-adevăr, se împrăștie extraordinar de repede. Se crede că vom avea în jur de 2 - 3 milioane de bolnavi în următoarele săptămâni. Nu doar Omicron, dar avem și Delta”, a spus medicul israelian Herman Berkovits, pentru Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Marius Tucă Show

Cazurile Omicron sunt mai ușoare

Medicul a precizat că în acest moment, în Israel, au fost înregistrate un număr ridicat de cazuri de infectare cu Omicron. Însă, acestea nu sunt foarte grave, iar numărul celor care au nevoie de terapie intensivă este foarte redus.

„Din păcate, avem un număr mare de cazuri de infectare, avem de la 16.000 până la 20.000 de cazuri. Dar, spre fericirea noastră, deocamdată, aceste cazuri nu sunt așa de grave. În spitale sunt internați 250 de persoane în total, iar cazuri grave sunt doar 130 - 140. Cazuri conectate la aparatele respiratoare sunt 40”, a precizat medicul Herman Berkovits.

Conform statisticilor, doar două cazuri din 1000 de persoane infectate ajung în stare gravă sau mor. Chiar dacă numărul de infectări atinge, zilnic, record după record, sunt puțini pacienți internați la ATI sau care pierd lupta cu virusul.

De altfel, Israelul a aprobat doza patru de vaccin pentru persoanele cu imunitate scăzută, personalul medical, dar și pentru cei de peste 60 de ani.