Beneficiile postului și regulile corecte de hidratare pentru o sănătate optimă

Beneficiile postului și regulile corecte de hidratare pentru o sănătate optimăProduse pentru postul Crăciunului. Sursa foto: arhiva EVZ

Beneficiile postului și regulile corecte de hidratare pentru o sănătate optimă. Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran subliniază importanța unui consum echilibrat și adaptat nevoilor fiecărei persoane, atât în privința apei, cât și în ceea ce privește alimentația, mai ales în post.

Câtă apă trebuie să bem?

Dr. Mircea Beuran a discutat despre importanța unui consum corect de apă, subliniind că nu există o recomandare generală de 2 litri pe zi pentru toată lumea. Potrivit medicului, fiecare organism are nevoi specifice, în funcție de factori precum greutatea, înălțimea și nivelul de activitate fizică.

Astfel, în timp ce o persoană care face sport intens poate consuma până la 3 litri, altcineva ar putea avea nevoie de doar 1,5 litri, în funcție de setea resimțită. Dr. Beuran a explicat: „Eu cred că nivelul apel îl cere propriul organism. Deci, dacă mie nu-mi este sete, înseamnă că ceea ce am pierdut, se compensează nu cu 2 litri, ci cu 1,5 litri. Dar dacă 2 metri și 100 de kg și mă duc la sală, și fac sport, poate beau 3 litri.”

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Apa plată vs. apa minerală

Întrebat despre diferențele dintre apa plată și apa minerală, Dr. Beuran a explicat că, deși ambele sunt benefice, este important să fim atenți la tipul de apă pe care îl consumăm.

De exemplu, apa minerală, datorită diversității de săruri, poate ajuta la echilibrarea electroliților, dar în unele zone, apa foarte calcaroasă poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. „Sunt zone din țară unde apa este mai calcaroasă și oamenii fac pietre la rinichi,” a explicat Prof. Beuran la podcastul Altceva cu Adrian Artene.

În schimb, apa de la robinet poate fi la fel de eficientă, dar depinde de calitatea apei din fiecare localitate.

Recomandarea de apă la temperatura camerei

Un alt aspect important despre care Dr. Beuran a vorbit este consumul apei la temperatura camerei, în special în timpul meselor. Medicul subliniază că apa rece poate avea un efect negativ asupra digestiei, deoarece „coagulează toate grăsimile, ceea ce dă un grad de digestie de efort pe care trebuie să-l facă organismul”. De aceea, este recomandat să bem apă la temperatura camerei, pentru a sprijini o digestie mai eficientă.