Tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”, mutată pe umerii unui „acar Păun”. Trei pacienți au murit pentru că n-a știut stânga ce face dreapta
- Nicolae Comănescu
- 6 ianuarie 2022, 16:46
Tragedia de anul trecut, petrecută într-o unitate mobilă ATI a Spitalului „Victor Babeș”, a scos la lumină incompetență, comunicare deficientă și treabă făcută pe genunchi.
La data de 12 aprilie 2020, trei pacienți care se aflau internați la unitatea mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București au decedat. Tragedia s-a petrecut din cauza instalației de oxigen, care s-a defectat. Alte cinci persoane au reușit să scape cu viață.
Tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”, provocată de o treabă făcută pe genunchi
Alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București s-a blocat din cauza unei erori umane, au relevat primele concluzii trase în dosarul producerii acelei tragedii.
Două persoane au fost reținute în a acest caz, în luna iunie a anului trecut. Inițial, muncitorii cercetați nu își recunoscuseră faptele. Un angajat al spitalului, din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.
Acum, raportul final de expertiză, în cazul uneia dintre pacientele decedate în TIR-ul ATI de la spitalul „Victor Babeș” arată că a fost vorba despre o moarte violentă, provocată de creșterea bruscă a presiunii.
„Este un alt caz în care un muncitor simplu are de tras toată vina. Pe scurt, trimis să verifice parametrii de funcționare, cu indicații date prin telefonul mobil, omul necalificat a explodat plămânii pacienților din tirul ATI, după care sistemul s-a închis automat pentru a nu face mai mult rău”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Ce spuneau primele informații oferite de anchetatori
Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.