„În anul Centenarului credem că trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, despre lucruri care reprezintă tot ceea ce este solid şi de perspectivă pentru toţi cetăţenii României. Considerăm că minorităţile sunt o bogăţie pentru această ţară, însă atunci când se trece linia roşie trebuie să acţionăm şi considerăm că decizia aberantă a PSD şi a celorlalţi sateliţi de a susţine un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorităţi din România trebuie sancţionate. Ăsta este motivul pentru care astăzi am contestat la CCR, împreună cu colegii din PNL, legea privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Considerăm că există suficient temei de neconstituţionalitate în această lege şi credem că ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului ar trebui reduse, nu încurajate, iar acest troc politic care s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel trebuie condamnat", a declarat liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac.

Deputatul PNL, Florin Roman, a precizat că acest demers comun are loc în contextul în care legea este profund neconstituţională, în contextul în care se trece peste peste Legea educaţiei naţionale.

„Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală – că e maghiară, că e română – să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale – o lege organică – să înfiinţezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem de periculoasă, se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre un tain pe care majoritatea PSD – ALDE îl plăteşte liderilor UDMR pentru susţinerea unui guvern antieconomic şi antinaţional. În timp ce gaşca antinaţională PSD – ALDE – UDMR lucrează la vedere în Parlamentul României, în Transilvania sunt foarte multe unităţi de învăţământ înfiinţate recent cu finanţare directă de la Budapesta, de la guvernul maghiar, în care copiilor li se oferă condiţii de cazare, o masă caldă, se desfiinţează şcoli româneşti, iar copiii care pleacă de la şcolile româneşti, proveniţi din familii mai modeste, merg la aceste unităţi de învăţământ şi, practic, are loc o maghiarizare a copiilor români provenind din familiile sărace", a susţinut deputatul PNL.

„Nu-i acuz pe liderii UDMR, nu acuz nici Guvernul de la Budapesta, îi acuz în schimb pe cei care sunt în fruntea Guvernului României, a MEN, că nu sunt în stare să aibă grijă de copiii românilor", a adăugat Roman.

Mai mult, liberalul a subliniat că, în anul Centenarului, „în timp ce acest guvern antinaţional PSD – ALDE închide şi comasează 1.000 de şcoli şi clase, se înfiinţează şcoli în limba maghiară", conform Agerpres.