Evenimentul Zilei > Vremea > Ploile torențiale și vijeliile pun stăpânire pe jumătate din țară. Avertizare meteo de Cod galben
Ploile torențiale și vijeliile pun stăpânire pe jumătate din țară. Avertizare meteo de Cod galben

Ploile torențiale și vijeliile pun stăpânire pe jumătate din țară. Avertizare meteo de Cod galben

Meteorologii au emis o nouă atenționare pentru cod galben de vreme rea, pentru miercuri, care va afecta 25 de județe. Specialiștii anunță ploi torenţiale, vijelii şi grindină, până la ora 22.00.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o nouă avertizare de cod galben de vreme rea. Până la ora 22.00, meteorologii estimează că se vor produce ploi torențiale, furtuni cu vijelii și grindină în mai bine de jumătate din țară.

Astfel, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Buzău.

În acest areal, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona de munte, în Transilvania, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei și, local, în nordul Munteniei.

Între orele 10.00 și 22.00, vor fi ploi care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp.

Nici celelalte județe nu scapă de vremea rea

Conform avertizării meteo, instabilitatea atmosferică se va semnala pe arii restrânse și în celelalte județe din Muntenia.

Temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55…65 km/h în Moldova și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși viteze de 70…80 km/h, potrivit ANM.

Avertizare specială pentru București

În municipiul București, meteorologii estimează, pentru miercuri, temperaturi de 30 de grade. După-amiaza, însă, vor fi reprize de ploi și vijelii.

Conform prognozei speciale emise pentru București, miercuri, instabilitatea atmosferică se va accentua în partea a doua a zilei. Vor fi averse de ploaie, (1 – 5 l/mp, iar izolat peste 10 l/mp), descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și condiții de grindină.

Temperatura maximă, apropiată de norma climatologică a perioadei, va fi în jurul valorii de 30 de grade.