Evenimentul Zilei > Justitie > Plecare grea din fruntea DNA. Alți 16 procurori își pregătesc ieșirea
Plecare grea din fruntea DNA. Alți 16 procurori își pregătesc ieșirea

Plecare grea din fruntea DNA. Alți 16 procurori își pregătesc ieșirea

Fostul procuror șef al DNA, Călin Nistor, și-a depus cererea de pensionare, la CSM, după 15 ani de activitate în magistratură.

În prezent, Călin Nistor ocupă funcția de șef al Sectiei I de combatere a coruptiei din DNA. Solicitarea formulate de fostul șef al DNA, de eliberare din funcție, va fi luată în discuție în ședința Secției pentru procuriri a CSM, care se va desfășura marți, 8 decembrie. Tot atunci, vor fi discutate și alte solicitări similare, de pensionare, formulate de alți 16 procurori, între care și Diana Horodniceanu, sora fostului șef DIICOT Daniel Horodniceanu.

Dacă cererea sa de pensionare va fi adoptată de CSM, actul de eliberare din funcție va trebui să fie semnat de președintele Klaus Iohannis.

CALIN NISTOR
CALIN NISTOR

Călin Nistor a preluat conducerea DNA în anul 2019, ca interimar, după revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. El a ocupat această funcție până la numirea lui Crin Bologa, actualul șef al DNA. Călin Nistor a concurat pentru ocuparea funcției de procuror șef al DNA, însă nu a avut succes și, astfel, a preluat funcția de procuror-şef al Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Nistor și-a început cariera în anul 1995, cand a fost pentru un an procuror la Parchetul Judecătoriei Drăgășani. În perioada 2006- 2008, Călin Nistor a activat în cadrul DNA Pitești, unde a întocmit peste45 de rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată mai mulți demnitari, arbitri de fotbal sau oameni de afaceri. Printre cei trimiși în instanță se numără Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei și omul de afaceri Cornel Penescu.

Din anul 2013 procurorul Călin Nistor a fost cooptat în conducerea centrală a DNA ca adjunct al procurorului șef DNA.

Lista procurorilor care și-au cerut pensionarea

Pe lângă procurorul Călin Nistor, și-au mai cerut pensionarea din magistratură Pipoi-Ionescu Cristina Monica, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești; Radu Florin Cătălin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău; Horodniceanu Diana Angelica, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași; Dinu Valentina, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova; Tomoescu Loredana, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, lista mai cuprinde pe Burcă Gabriela, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău; Scarlat Cristina, procuror În cadrul Directiei Nationale Anticorupție – Seviciul Teritorial Craiova; Savu Monica Anuța, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; Banea Cristian Ștefan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu; Voinescu Petre Dragoș,  procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; Resmelita Anca Beatrice, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina; Dorneanu Ștefan Tudor, procuror în cadrul Directiei Naționale Anticorupție.

Au mai formulat cereri de pensionare Dimitriu Radu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău; Bălan Liviu, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova; Bîrdă Liliana, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui; Scripcă Florin, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui.