Președintele de onoare a Asociației Magistraților din România (AMR), judecătoarea Viorica Costiniu, susține că la conducerea CSM trebuie să fie aleși magistrați care sunt recomandați de rezultatele pe care le-au obținut în carieră și de experiență. În nici un caz, susține judecătoarea Costiniu, nu se recomandă ca o asemenea funcție, de președinte, să fie data pe mâna unui magistrat de judecătorie.

„Nici un CSM din nici o țară nu a fost si nu este condus de un judecător de judecătorie, ci de unul cu experiență și realizări personale și profesionale care să-l recomande… Cu bun-simț, nici un judecător de judecătorie nu ar marșa către o astfel de demnitate. Ar conduce la subminarea autorității, credibilității și încrederii celor din sistem, a publicului”, a arătat Viorica Costiniu, conform luju.ro.

Potrivit sursei citate, chiar dacă judecătoarea nu se referă la o anume persoană, declarațiile sale sunt aplicabile judecătorilor Bogdan Mateescu și Mihai Bălan, reprezentanții judecătorilor de la judecătorii în CSM. Viorica Costiniu atrage atenția că această onoare, de a conduce CSM, este rezervată magistraților cu mai multă experiență. De altfel, a precizat judecătoarea, această cutumă a fost respectată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele instituției fiind ales din rândul judecătorilor care activează la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție sau a curților de apel.

„Așa că, promovând la nivelul site-ului o eventuală candidatură a unui membru CSM, judecător de judecătorie, în condițiile în care sunt încă judecători din instanțele superioare care nu au condus autoritatea judecătorească cu respectarea, evident, a criteriilor universal valabile (și deci CSM nu este pe avarie ca să se justifice eventual inițierea unor astfel de candidaturi de la baza primară a sistemului), înseamnă că în mod conștient induceți opiniei publice sentimentul că minimalizării importanței justiției, puterii judecătorești, al cărei șef este Președintele ICCJ, căruia în nici o țară din lume un judecător de judecătorie nu-i poate da dispoziții privind gestionarea justiției”, a mai arătat judecătoarea Costiniu, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, aceasta regulă, a respectului pentru experiența profesională este respectată inclusiv în politică, unde în funcțiile de președinte, prim-ministru sau șef de cameră parlamentară nu a fost aleasă nici o persoană aflată la debutul carierei.