Evenimentul ZileiJustitieCum funcționează mecanismul în CSM. Anomaliile care au prăbușit sistemul de Justiție

Cum funcționează mecanismul în CSM. Anomaliile care au prăbușit sistemul de Justiție

Cum funcționează mecanismul în CSM. Anomaliile care au prăbușit sistemul de Justiție
Un judecător care activează la nivelul unei judecătorii, fără experiență și realizări personale, nu ar trebui să-și depună candidatura pentru conducerea CSM.

Președintele de onoare a Asociației Magistraților din România (AMR), judecătoarea Viorica Costiniu, susține că la conducerea CSM trebuie să fie aleși magistrați care sunt recomandați de rezultatele pe care le-au obținut în carieră și de experiență. În nici un caz, susține judecătoarea Costiniu, nu se recomandă ca o asemenea funcție, de președinte, să fie data pe mâna unui magistrat de judecătorie.

„Nici un CSM din nici o țară nu a fost si nu este condus de un judecător de judecătorie, ci de unul cu experiență și realizări personale și profesionale care să-l recomande… Cu bun-simț, nici un judecător de judecătorie nu ar marșa către o astfel de demnitate. Ar conduce la subminarea autorității, credibilității și încrederii celor din sistem, a publicului”, a arătat Viorica Costiniu, conform luju.ro.

Potrivit sursei citate, chiar dacă judecătoarea nu se referă la o anume persoană, declarațiile sale sunt aplicabile judecătorilor Bogdan Mateescu și Mihai Bălan, reprezentanții judecătorilor de la judecătorii în CSM. Viorica Costiniu atrage atenția că această onoare, de a conduce CSM, este rezervată magistraților cu mai multă experiență. De altfel, a precizat judecătoarea, această cutumă a fost respectată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele instituției fiind ales din rândul judecătorilor care activează la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție sau a curților de apel.

„Așa că, promovând la nivelul site-ului o eventuală candidatură a unui membru CSM, judecător de judecătorie, în condițiile în care sunt încă judecători din instanțele superioare care nu au condus autoritatea judecătorească cu respectarea, evident, a criteriilor universal valabile (și deci CSM nu este pe avarie ca să se justifice eventual inițierea unor astfel de candidaturi de la baza primară a sistemului), înseamnă că în mod conștient induceți opiniei publice sentimentul că minimalizării importanței justiției, puterii judecătorești, al cărei șef este Președintele ICCJ, căruia în nici o țară din lume un judecător de judecătorie nu-i poate da dispoziții privind gestionarea justiției”, a mai arătat judecătoarea Costiniu, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, aceasta regulă, a respectului pentru experiența profesională este respectată inclusiv în politică, unde în funcțiile de președinte, prim-ministru sau șef de cameră parlamentară nu a fost aleasă nici o persoană aflată la debutul carierei.


Accesează: